Türkiye Adalet Akademisi’nin yeniden düzenlenmesi amacıyla oluşturulan kanun teklifi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”ni takiben bazı düzenlemeleri de içeriyor. Bu kanun teklifi, Türkiye Adalet Akademisi’nin Başkanlık ve Eğitim Kurulundan oluşacak şekilde yapılandırılmasını öngörüyor. Ayrıca, Akademi bünyesinde uzmanlık esasına dayanan eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama birimleri oluşturulacak.
Akademi, eğitim ve öğretim faaliyetlerini daha etkin ve verimli bir biçimde yürütmek amacıyla, Adalet Bakanı’nın kararıyla çeşitli eğitim merkezleri kurma yetkisine sahip olacak. Hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılar için eğitim planları hazırlayacak ve uygulayacak. Noterler ve avukatlar gibi diğer hukuk profesyonellerine yönelik eğitim programları da bu hizmet kapsamına dahil edilecek. Ayrıca, hukuk ve adalet alanındaki uluslararası gelişmeleri takip ederek, araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yapacak olan Akademi, ihtiyaçları belirleyip proje geliştirmeye de ağırlık verecek.
Türkiye Adalet Akademisi, hukuk alanında uzmanlık ve sertifika programları ile çeşitli etkinlikler düzenleyecek; bilgi bankası ve kütüphane kuracak. Eğitim ve öğretim stratejileri geliştirecek olan Akademi, bu stratejiler çerçevesinde, hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcıların lisansüstü eğitimlerine destek sunmayı planlıyor. Ayrıca, ilgili kurum ve kuruluşlara eğitim ve öğretim faaliyetleri hakkında görüş bildirecek.
Akademi Başkanlığının Görev Tanımı
Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, Başkan ve Daire Başkanlıkları şeklinde teşkilatlanacak. Daire başkanlıklarının sayısı dörtü geçemeyecek ve Akademide gerekli sayıda tetkik hakimi ile idari personel bulunması sağlanacak. Başkanlık, eğitim müfredatını ve yıllık eğitim ile stratejik plan taslaklarını hazırlayacak. Eğitim Kuruluna, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin standartlarını belirlemek için önerilerde bulunacak, eğitim materyalleri hazırlayacak ve Akademide görev yapanların özlük işlemlerini yürütecek. Bunun yanı sıra Akademinin ihtiyaç duyduğu her türlü satın alma, kiralama gibi işlemleri gerçekleştirmekle de yükümlü olacak.
Akademi kapsamındaki çalışmalar, kamu veya özel sektör temsilcileri ile uzman kişilerin katılımıyla oluşturulacak çalışma grupları ve eğitim komisyonlarıyla yürütülecek.
Akademi Başkanının Görevleri
Akademi Başkanı, Akademiyi yönetmek ve temsil etmek ile yükümlü olacak. Daire başkanları, Adalet Bakanı tarafından atanacak ve Akademi Başkanı’nın belirlediği iş bölümü kapsamında görev alacak. 18 kişiden oluşacak Eğitim Kurulu, Adalet Bakanı veya Bakanın görevlendirdiği Bakan Yardımcısı tarafından yönetilecek. Eğitim Kurulu, yıllık eğitim planları ve müfredatı onaylayacak ve Akademinin stratejik planını kabul ederek takip edecektir.
Hukuk Araştırmaları Merkezi Oluşturulacak
Akademi bünyesinde, hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcıların uzmanlık alanlarını geliştirmek amacıyla bir Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak. Bu merkez, ortak programlar geliştirerek yükseköğretim ile işbirlikleri yapacak ve hukuk ile adalet alanındaki gelişmeleri takip edecek. Merkez, araştırma ve bilimsel çalışmalar yaparak, akademinin eğitim faaliyetlerine katkı sağlayacak.
Atama, Görev ve Eğitim Düzenlemeleri
Beş yılını tamamlamış hakim ve savcılar Akademiye atanabilecek veya görevlendirilebilecek. Öğretim elemanları olarak atanacak hakim ve savcıların ise mesleki deneyimlerinin sekiz yılı doldurmuş olması gerekecek. Akademideki eğitim programları, yıllık eğitim planları doğrultusunda düzenlenecek ve meslek içi hizmet içi eğitim programları ilgili kurumlarla işbirliği içinde gerçekleştirilecek.
Akademinin gelirleri; genel bütçeden yapılacak yard