1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türkiye-Afrika Ortaklığı Üçüncü Bakanlar Konferansı Cibuti’de başlıyor: İşte Gündem!

Türkiye-Afrika Ortaklığı Üçüncü Bakanlar Konferansı Cibuti’de başlıyor: İşte Gündem!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye-Afrika Ortaklığı Üçüncü Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı, Cibuti’de 2-3 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. Türkiye’yi bu konferansta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil edecek. Konferans, 2026 yılında bir Afrika ülkesinde düzenlenecek olan Dördüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne hazırlık yapacak.

Konferansa, Afrika Birliği’nin (AfB) ortaklarının katılımıyla yapılacak toplantılara 14 Afrika ülkesinden (Moritanya, Angola, Kongo Cumhuriyeti, Gana, Komorlar Birliği, Güney Sudan, Çad, Cibuti, Ekvator Ginesi, Libya, Nijerya, Zimbabve, Zambiya ve Mısır) Dışişleri Bakanları veya temsilcileri ile AfB Komisyonu’ndan temsilcilerin katılması bekleniyor.

Gündemde, 2021 yılında İstanbul’da yapılan Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde alınan kararların takibi, kabul edilen “2022-2026 Ortak Eylem Planı”nda kaydedilen ilerlemelerin incelenmesi ve Türkiye-Afrika ortaklığının güçlendirilmesine yönelik atılabilecek adımlar bulunuyor.

Konferans sırasında Bakan Fidan, Afrika ülkelerinden mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapacak ve ev sahibi Cibuti makamlarıyla temaslarda bulunacak.

Türkiye-Afrika ilişkileri kapsamında, Türkiye 2005 yılında Afrika Birliği’nde (AfB) gözlemci ülke statüsü kazandı ve 2008 yılında Afrika Kıtası’nın stratejik ortaklarından biri ilan edildi. Türkiye’nin Afrika Açılım Politikası yerine “Afrika Ortaklık Politikası” aldı ve bugün AfB’nin dokuz stratejik ortağından biri. Türkiye’nin Afrika Ortaklık Politikası’nın amacı, eşit ortaklık ve karşılıklı fayda temelinde Afrika’nın barış ve istikrarı ile ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak şeklinde açıklanıyor.

AfB-Türkiye stratejik işbirliği kapsamında, 2008 (İstanbul), 2014 (Malabo) ve 2021 (İstanbul) yıllarında toplam üç Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi düzenlendi. Dördüncü Zirve’nin 2026 yılında bir Afrika ülkesinde gerçekleşmesi planlanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye-Afrika Ortaklığı Üçüncü Bakanlar Konferansı Cibuti’de başlıyor: İşte Gündem!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin