1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı: Marketlerde Satılan 70 Liralık Ballar “Zehir” mi?

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı: Marketlerde Satılan 70 Liralık Ballar “Zehir” mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, marketlerde satılan 70 liraya kadar düşen fiyatlarla satılan balların içerisinde bulunan maddeler nedeniyle “zehir” olduğunu belirtti. Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın laboratuvarlarında bulunan NMR makinelerinin kullanılmasını beklediklerini vurgulayarak, bu makineler aracılığıyla bal analizi yapılmasını talep etti. Ankara’da düzenlediği basın toplantısında sahte bal operasyonları ve üreticileri hakkında bilgi veren Şahin, sahte bala karşı sıfır tolerans politikası izlediklerini dile getirdi. 9 milyon 200 bin kovan ve 114 bin ton bal üretilen Türkiye’nin dünya genelinde arıcılık konusunda ön sıralarda yer aldığını belirten Şahin, balın asıl yapı taşının bal arıları olduğunu ve bu arıları kontrol eden arıcılar olduğunu ifade etti. Bal arıcılığı için yaşamsal şartlara sahip olmayan koşullarda üretim yapılmasının zorluğunu vurgulayan Şahin, bu emeğin korunması gerektiğine dikkat çekti.

Şahin, piyasada yapılan sahteciliklerin, balın yapısını bozarak sahte ürünlerin hakim olmasına engel olunması gerektiğini belirtti. Arıcıların dağlarda ürettiği balın piyasada hakim olması gerektiğini vurgulayan Şahin, bu noktada halkın bilinçlendirilmesi ve taklit ürünlerden arındırılması gerektiğini ifade etti. 1 kilogram balın arıcıya maliyetinin 261 lira olduğunu belirten Şahin, ancak marketlerde 70 liraya kadar fiyatlarla satış yapıldığını söyleyerek, bu durumun tüketiciyi yanılttığını ve sahtecilik içerdiğini dile getirdi. Şahin, Tarım ve Orman Bakanı’nın 2025 yılından itibaren NMR analizleri yapılacağına dair söz verdiğini hatırlatarak, bu tarihe kadar elimizde bulunan analiz metotlarının doğru şekilde uygulanması gerektiğini belirtti. Şahin, Türkiye’de sadece birkaç firmanın değil dört firmanın sahte bal ürettiğini ve bunun üzerinin örtülmesi halinde arıcılığın zarar göreceğini dile getirdi.

Marketlerde satılan düşük fiyatlı balların acilen imha edilmesi gerektiğini belirten Şahin, ekmeğin aslanın ağzında olduğunu ve çalınmasına izin verilmeyeceğini belirtti. İnsanların güvenilir bal tüketebilmesi için Bakanlığın laboratuvarlarında bulunan NMR makinelerinin kullanılması gerektiğini belirten Şahin, Avrupa’da nasıl güvenli bal tüketiliyorsa Türkiye’deki halkın da aynı güvenliğe sahip olması gerektiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı: Marketlerde Satılan 70 Liralık Ballar “Zehir” mi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin