1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜRKİYE, BASRA KÖRFEZİ’Nİ AVRUPA’YA BAĞLAYACAK DEV PROJE İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

TÜRKİYE, BASRA KÖRFEZİ’Nİ AVRUPA’YA BAĞLAYACAK DEV PROJE İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, Basra Körfezi’ni Avrupa’ya 20 milyar dolarlık ticaret yolunu inşa etmek üzere İstanbul’da Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ulaştırma bakanlarıyla bir araya geliyor. Faw limanından Türkiye’nin kuzey sınırına uzanacak demiryolu ve karayolu ağını, İstanbul Boğazı’ndan Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayacak demiryolu için BAE ve Katar’dan finansman arayışında.

Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi’ni karayolu ve demiryolu ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında, Basra’dan Türkiye’ye 1190 km uzunluğunda otoyol, 1176 km uzunluğunda yüksek hızlı demiryolu ve Türkiye içinde 320 km otoyol ve 615 km demiryolu inşası planlanıyor. Projenin tahmini maliyeti ise 20 milyar dolar.

Erdoğan için BAE’nin destek alması, Kalkınma Yolu projesi açısından büyük öneme sahip. BAE aynı zamanda ABD destekli rakip bir proje olan Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru için de görüşmeler yapıyor. Türkiye, Kalkınma Yolu’nun daha kısa bir rota olacağını ve kargo talebinin projeyi desteklemek için yeterli olabileceğini düşünüyor. BAE, Türkiye’nin lojistik, enerji, turizm ve tarım sektörlerindeki yatırımlarına ilgi göstermiş ancak projeler hakkında bilgi vermemişti.

Ticaret yollarında yaşanan rekabet ortamında, Türkiye eski İpek Yolu üzerinde Çin’den Avrupa’ya ihracat için bir kanal olmayı hedefliyor. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu’nun uluslararası ticaret koridorlarını çeşitlendirerek küresel ticaretin sürdürülebilirliğini destekleyeceğini ve Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında güvenilir bir ticaret koridoru oluşturarak ekonomik ve stratejik avantajlarını güçlendireceğini belirtmişti.

Sonuç olarak, Türkiye’nin Basra Körfezi’ni Avrupa’ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi, bölgedeki ticaret yollarındaki rekabetin arttığı bir dönemde büyük öneme sahip. Proje, Basra’dan Türkiye’ye uzanan demiryolu ve karayolu ağı ile Avrupa ve Asya arasında güvenilir bir ticaret koridoru oluşturmayı hedefliyor. Türkiye, projenin finansmanı için BAE ve Katar’ın desteğini almaya çalışırken, bölgede rekabetin yoğun olduğu bir ortamda İpek Yolu geleneğini modern ticaret yollarıyla birleştirmeyi planlıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜRKİYE, BASRA KÖRFEZİ’Nİ AVRUPA’YA BAĞLAYACAK DEV PROJE İÇİN HAREKETE GEÇİYOR
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin