1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye, Çok Uluslu Şirketlerden Asgari Kurumlar Vergisi Alacak!

Türkiye, Çok Uluslu Şirketlerden Asgari Kurumlar Vergisi Alacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması için dünya genelinde çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması gerektiğini vurgulayan Şimşek, aksi takdirde başka ülkelerin vergi alabileceğini ifade etti.

Şimşek, asgari kurumlar vergisi uygulamasının tüm ülkelerin gündeminde olduğunu belirtti. 2021 yılında OECD organizasyonu kapsamında yaklaşık 140 ülkenin küresel asgari kurumlar vergisi konusunda mutabık kaldığına dikkat çeken Şimşek, Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere 30’dan fazla ülkenin 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaştırdığını söyledi.

Diğer ülkelerde de asgari kurumlar vergisi uygulamasının devam ettiğini belirten Şimşek, çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdiği ülkelerde ödediğe verginin yüzde 15’ten az olması durumunda, fark vergiyi alma hakkına sahip olacaklarını açıkladı. Bu durumda vergiyi alabilecek ilk ülkenin, şirketin faaliyet gösterdiği ülke olduğunu belirten Şimşek, eğer bu ülkede uygulama yoksa vergiyi ana merkezin bulunduğu ülkenin alabileceğini ifade etti.

Asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçmeyen ülkelerin vergileme haklarını başka ülkelere devretmiş olacağını belirten Şimşek, bu nedenle diğer ülkelerin de yasama çalışmalarına hız verdiğini söyledi. Türkiye’de de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin asgari kurumlar vergisi ödemeleri gerektiğini belirten Şimşek, vergileme hakkından vazgeçmemek için düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirketlerin sayısının 80 binden fazla olduğunu aktaran Şimşek, asgari kurumlar vergisi uygulamasının getirilmesi için çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi. Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği yaparak ülkemize yatırım yapılmasını teşvik eden alternatif modeller üzerinde çalıştıklarını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye, Çok Uluslu Şirketlerden Asgari Kurumlar Vergisi Alacak!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin