1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yılı Kutlu Olsun: Cumhuriyetin İlanı ve Gazi Mustafa Kemal’in Seçimi

Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yılı Kutlu Olsun: Cumhuriyetin İlanı ve Gazi Mustafa Kemal’in Seçimi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının ardından, Ankara’da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 29 Ekim 1923 Pazartesi günü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ilan edildi. Yapılan oylamada 158 milletvekilinin tamamının desteğini alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olması ve TBMM tarafından 101 pare top atışı yapılması kararı alındı. Yapılan değişikliklerle Türkiye Devleti’nin şekl-i hükümeti cumhuriyet olarak belirlendi ve Türkiye’nin resmi dili Türkçe olarak kabul edildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa, Meclis’e yaptığı konuşmada Türk milletinin yüksek kabiliyetlerini gösterdiğini ve Türkiye’nin dünya devletleri arasında layık olduğu yere geleceğini belirtti. Mustafa Kemal Paşa, milletin sevgi ve güvenine dayanarak Türkiye’nin daha da ileriye gideceğine inandığını ifade etti.

Cumhuriyetin ilanı, Türkiye’de egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu ve demokrasinin taçlandığını simgeliyor. Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde çağdaşlaşma ve demokrasi yolunda büyük bir adım atmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yılı Kutlu Olsun: Cumhuriyetin İlanı ve Gazi Mustafa Kemal’in Seçimi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin