Türkiye ekonomisinde endişe verici gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son açıklanan sanayi üretimi, işsizlik ve kredi kartı verileri, ekonomide belirgin bir yavaşlama olduğunu gösteriyor.
TÜİK’in haziran verilerine göre, imalat sanayi üretimi yıllık yüzde 6,9 geriledi ve genel istihdam 341 bin kişi azaldı.
Haziran ayında dar tanımlı işsizlik 0,7 puan artarak yüzde 9,2’ye yükselirken, geniş tanımlı işsizlik 3,8 puan artışla yüzde 29,2’ye ulaştı.
Dar tanımlı işsiz sayısı 234 bin artarak 3 milyon 305 bin kişiye yükselirken, geniş tanımlı işsiz sayısı bir ayda 1 milyon 718 bin artarak 11 milyon 810 bin kişi oldu.
Ekonomideki olumsuz gelişmeler, hükümetin ekonomi politikalarına yönelik geniş kesimlerde memnuniyetsizliği artırıyor.
Ekonomi uzmanları Prof. Dr. Hakan Kara, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Prof. Dr. Yalçın Karatepe, sozcu.com.tr’ye konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Hakan Kara, ekonomide sıkı duruşa geçilmesinin ancak 2024 yerel seçimlerinden sonra gerçekleşebileceğini belirterek, ekonominin 2-4 çeyrek içinde durgunluğa girebileceğini öngördü.
Eski Merkez Bankası Başekonomisti Kara, öncü verilerin ekonomide belirgin bir yavaşlama olduğunu vurguladı.
Seyfettin Gürsel ise istihdam ve işsizlik verilerinde haziran ayında dönüm noktası yaşandığına dikkat çekerek, ekonomik büyüme düşerken istihdam kayıpları ve işsizlik artışının normal olduğunu ifade etti.
Yalçın Karatepe ise sanayideki yavaşlamanın tüm sektörlere yayıldığını ve işsizlik artışının devam edeceğini söyledi. Ekonomideki sorunları enflasyonla mücadele adı altında işsizliği arttırarak çözmeye çalışmanın yanlış olduğunu belirtti.
Özellikle temmuz ayındaki yüksek enflasyonun ekonomik durgunluğun birlikte yaşandığı stagflasyon durumunu gösterdiğini ifade eden Karatepe, gelecekte işsizlik ve yoksulluktaki artışın devam edeceğini öngördü.