1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye İngiltere’den Gelen Plastik Atıklarla Doldu Taştı!

Türkiye İngiltere’den Gelen Plastik Atıklarla Doldu Taştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son bir yıl içinde Türkiye’nin İngiltere’den 175 bin ton çöp ithal ettiği ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Semra Dinçer, plastik atık ithalatının artması ile ilgili endişelerini dile getirdi. Dinçer, atık tesislerinin ve denetim mekanizmalarının güçlendirilerek plastik atık ithalatının sonlandırılması gerektiğini belirtti.

Dinçer, yaptığı açıklamada, ülke dışından plastik atık ithal edilmesinin kısa vadeli olarak karlı görünebileceğini ancak uzun vadede başarısız bir politika olacağını vurguladı. Gelişmiş ülkelerin, denetim mekanizmalarının az olduğu ülkelere atıklarını göndererek çevresel maliyetlerden kurtulduklarını ve aynı zamanda para kazandıklarını ifade etti. Türkiye’nin plastik atık ihracatının 2022’de 88 milyon ton iken 2023’te yüzde altmış oranında artarak 141 milyon tona ulaştığını belirtti.

İngiltere’den yapılan plastik atık ithalatının son bir yılda 175 bin tona ulaştığını ve Türkiye’nin bu alanda öncü konumda olduğunu açıklayan Dinçer, ülkenin çöplük haline gelmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca 22 yıldır atık yönetim stratejisi oluşturulamayan ve kendi atıklarını dönüştüremeyen AKP iktidarının çözümü atık ithalatında bulduğunu belirtti. Türkiye’nin en çok plastik üreten ikinci ülke olmasına rağmen plastik ithal etmesinin nedeninin atıkları ayrıştırmanın maliyetli olması olduğunu ifade etti.

Temiz ve yeşil bir Türkiye için plastik atık ithalatının derhal yasaklanması gerektiğini savunan Dinçer, hükümeti acil şekilde harekete geçmeye çağırdı. Ülkenin kendi atıklarını dönüştürebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, atık yönetimi konusunda daha etkili politikaların uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Sonuç olarak, Türkiye’nin plastik atık ithalatının artmasıyla ilgili endişeler artarken, plastik atık tesislerinin ve denetim mekanizmalarının güçlendirilerek ithalatın durdurulması çağrısı yapılmaktadır. Ülkenin kendi atıklarını dönüştürebilecek kapasitesi olduğu vurgulanırken, temiz ve sürdürülebilir bir çevre için acil önlemlerin alınması gerektiği belirtilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye İngiltere’den Gelen Plastik Atıklarla Doldu Taştı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin