Milli Savunma Bakanlığı Milli Mayın Faaliyet Merkezi (MAFAM) tarafından yürütülen insani maksatlı mayın temizleme çalışmaları sonucunda, bugüne kadar 45 milyon metrekare alan temizlenmiş ve 226 bin mayın imha edilmiştir. Türkiye, Ottava Sözleşmesi’ne taraf olarak 2015 yılında MAFAM’ı kurmuştur.
Anti personel mayınlarının Türkiye’de kullanımı, 1956 yılından itibaren özellikle kaçakçılığı önlemek amacıyla Suriye sınırında başlamış ve 1993-1997 yılları arasındaki terör olayları sebebiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaygınlaşmıştır. Türkiye, “Mayınsız Dünya” hedefini desteklemek adına mayın temizleme çalışmalarını hızlandırmıştır.
MAFAM koordinatörlüğünde yürütülen insani maksatlı mayın temizleme faaliyetleri kapsamında bugüne kadar 45 milyon metrekare alanda temizlik yapılarak 226 bin mayın imha edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kurulan Özel Mayın Arama Temizleme (ÖMAT) birlikleri, ülkenin çeşitli bölgelerinde mayın temizleme faaliyetlerine katkıda bulunmaktadır.
Türkiye’nin sahip olduğu 8 ÖMAT Bölük Komutanlığı ve 32 ÖMAT timi, mayın temizleme çalışmalarını koordineli bir şekilde yürütmektedir. Bu timler, görevlerini yerine getirirken gerekli ekipmanları kullanarak çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Karadeniz’e sürüklenen ve tehdit oluşturan 5 mayın tespit edilerek imha edilmiştir.
Bölgesel sahiplik ilkesi doğrultusunda, Türkiye’nin mayın temizleme faaliyetleri Bulgaristan ve Romanya gibi müttefik ülkelerle yakın iş birliği içerisinde yürütülmektedir. İstanbul Boğazı’nın güvenliği için sürekli gözetleme yapılmakta olup, mayın tehditlerine karşı önlemler alınmaktadır.