Türkiye İstatistik Kurumu, yılın ikinci çeyreğine ilişkin hane halkı yurt içi turizm verilerini açıkladı. Bu dönemde, Türkiye’de ikamet eden 16 milyon 148 bin kişi seyahate çıkarken, toplam seyahat sayısı geçen yıla göre %23,3 artarak 19 milyon 830 bine yükseldi. Seyahate çıkanların toplamda 118 milyon 258 bin gece konakladığı bilgisi de paylaşıldı, bu seyahatlerin ortalama 6 gece sürdüğü belirtildi.
Turistlerin yurt içindeki harcamaları da dikkat çekiciydi. Yerli turistlerin yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları %115,8 artarak 103 milyar 114 milyon 141 bin liraya ulaştı. Bu harcamaların büyük bir kısmı kişisel harcamalardan oluşurken, paket tur harcamalarının da %10’u bu rakama katkı sağladı. Ortalama olarak seyahat başına yapılan harcama ise 5 bin 200 lira olarak kaydedildi.
En fazla harcama yapılan alanlar incelendiğinde yeme-içme %33,1 ile birinci sırada yer alırken, ulaştırma %27,3 ve konaklama ise %14,1 payla onu takip etti. Harcama türlerindeki artış oranlarına bakıldığında yeme-içme %117,1, ulaştırma %123 ve konaklama %112,2 artış gösterdi.
Nisan-haziran döneminde yapılan seyahatlerde en çok tercih edilen sebep %62,4 ile yakınları ziyaret etmek oldu. Bunu %31,6 ile gezi, eğlence, tatil ve %2,7 ile sağlık amaçlı seyahatler izledi. Konaklama tercihleri incelendiğinde ise en çok “arkadaş veya akraba evinde” konaklama tercih edildi. Bunun ardından kendi evi ve otel tercihleri sıralandı.
Türkiye’nin yurt içi turizm verileri, bu yılın ikinci çeyreğinde artan seyahat sayısı ve harcamalarla sektördeki canlılığı gösteriyor. Yakınları ziyaret ve tatil amaçlı yapılan seyahatlerdeki artış, turizm sektörünün ülke ekonomisindeki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.