Bloomberg Economics analizine göre Türkiye, şiddetli siyasi çalkantıların en yüksek olasılığa sahip olduğu büyük ekonomiler arasında lider konumunda. Rusya ve ABD ise Türkiye’nin hemen altında yer alıyor. G20 ülkeleri arasında, Türkiye’de iç karışıklık çıkma olasılığı yüzde 6, Rusya’da yüzde 4 iken ABD’de bu oran yüzde 3 olarak belirlenmiş.
Analize göre, model demokrasi, otokrasi ve yarı demokrasi gibi farklı değişkenlere odaklanıyor ve sosyal gruplar arasındaki farklılıkların yanı sıra kurumlar ve siyaset içindeki farklılıkları da dikkate alıyor. İstikrarsız ülkelerin yüksek borçlanma maliyetleri, düşük yatırımlar ve daha yavaş büyüme gibi ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
ABD merkezli araştırma kuruluşu Center for Systemic Peace’in direktörü Monty G. Marshall, siyasi retorik düzeyi, siyasi liderler arasındaki saygı eksikliği ve hızlı iletişim bağlantıları ile silahların kolayca bulunabilir olmasının siyasi çalkantı riskini artırdığını vurguladı. Bloomberg Economics analisti Nick Hallmark ise iç çatışma gibi nadir olaylara ilişkin tahminlerin yüksek belirsizlik içerdiğini söyleyerek, modelin ABD’deki artan riskler etrafında analitik bir çerçeve oluşturmada faydalı olduğunu belirtti.
Hallmark’a göre, eğer kurumsal gerileme devam eder ve siyasi şiddet artarsa, ABD’nin ekonomik performansı, düşük borçlanma maliyetleri ve hatta doların rezerv para statüsü bile garanti altına alınamaz hale gelebilir. Bu durumda, ekonomik istikrarın ve siyasi güvenin korunması oldukça zorlaşabilir. Bloomberg Economics analizine göre, Türkiye’nin siyasi çalkantı riski en yüksek olan ülke olması, gelecek dönemde ekonomik ve siyasi istikrar konusunda dikkatle izlenmesi gereken bir durumu işaret ediyor. Siyasi liderlerin saygı ve iletişim eksiklikleri, hızlı karar alınabilen durumlar ile birleştiğinde, ülkenin iç karışıklıklara sürüklenme ihtimali artabilmektedir. Bu nedenle, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum ve potansiyel riskler yakından takip edilmesi gereken bir konudur.