1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye Savunma Sanayisinde Yerlilik Oranı %80’e Yükseldi

Türkiye Savunma Sanayisinde Yerlilik Oranı %80’e Yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin maddeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Bu bağlamda konuşan Milli Savunma Bakanı Güler, savunma sanayisi ekosisteminin dışa bağımlılığını en az seviyeye indirmek amacıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Güler, “Savunma ve güvenlik birimleri için Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na ayrılan kaynak dikkate alındığında, 2025 yılında toplam 1 trilyon 608 milyar lira ödenek öngörülmektedir.” ifadesini kullandı.

Bakan Güler, 2002 yılında yürütülen 62 savunma projesinin yaklaşık %80 dışa bağımlılık oranına sahip olduğunu, günümüzde ise bu oranların %80 yerlilik oranına ulaştığını belirtti. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de savunma projeleri sayısının 20 kat artarak 1132’ye çıkması, bu konuya gösterilen ilginin bir göstergesi olarak değerlendirilmiştir.

2023 yılı sona ermeden önce toplam savunma ve havacılık sektörü cirosunun 15,5 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Güler, 2002’de 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatının 2023 yılında 5,5 milyar dolara çıktığını açıkladı. Ayrıca, 2024 yılının 11 ayında Türk savunma ve havacılık sektörünün ihracat gelirleri 5,8 milyar dolara ulaşmış durumda.

Bakan Güler, Türkiye’nin artık daha önce ithal etmek zorunda olduğu bazı nitelikli ürünleri ihraç eder hale geldiğini vurguladı. İhraç edilen ülke sayısının 185’e ulaştığını belirten Güler, İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları gibi çeşitli ürünlerin ihracatının yaklaşık 230 çeşide yükseldiğini kaydetti. 2024 yılındaki projelerin arasında beşinci nesil milli muharip uçağı olan KAAN ve HÜRJET gibi önemli projelerin de bulunduğu bilgisi verildi. Önemli İHA ve SİHA’ların uçuş testleri de devam etmektedir.

Güler, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıların güvenli ve gönüllü geri dönüşleri için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirtirken, Suriye’deki siyasi gelişmelerin bu süreci hızlandırdığını ifade etti. İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2024 yılında aylık ortalama 11 bin sığınmacı Suriye’ye geri dönerken, bu sayının son gelişmelerle birlikte 1,5 ila 2 katına çıktığı belirtildi. Sığınmacıların geri dönüşü için Türkiye’nin iki aşamalı bir plan öngördüğünü ifade eden Güler, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri için de çalışmaların hız kazandığını söyledi.

Bakan Güler, Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgelerdeki istikrarı sağlamak amacıyla çeşitli askeri ve diplomatik adımlar atıldığını sözlerine ekledi. Türkiye’nin sınır ötesinden emniyeti sağlamak amacıyla uluslararası hukuk çerçevesinde operasyonlar gerçekleştirildiği de ifade edildi.

TBMM Genel Kurulu’ndaki milletvekilleri de 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile ilgili çeşitli görüşlerini sundu. İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, bütçe hakkının, bir milletin kendi geleceği üzerindeki söz hakkı olduğunu vurguladı. Sunat, 2025 yılı bütçesinde sosyal adalet anlayışının göz ardı edildiğini, düşük gelirli bireyler için yeterli kaynak ayrılmadığını belirtti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür.” söyleminin global anlamda karşılık bulduğunu belirtirken, Suriye iç savaşında Türkiye’nin göçmenlere sağladığı destek konusunda da vurgu yaptı. Ercan, Türkiye’nin artık bölgesel değil, küresel bir aktör haline geldiğini ifade etti.

MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, tehdidin yalnızca askeri

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye Savunma Sanayisinde Yerlilik Oranı %80’e Yükseldi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin