1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye ve Irak Arasında Tarihi Mutabakat Zaptı İmzalandı

Türkiye ve Irak Arasında Tarihi Mutabakat Zaptı İmzalandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Fidan, Türkiye ve Irak arasında askeri ve güvenlik işbirliği ile terörle mücadeleye dair mutabakat zaptının imzalandığını ve bu anlaşmanın tarihi önemde olduğunu duyurdu. Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele için Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi ve Başika’da Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacağı açıklandı.

Bakan Fidan’ın açıklamaları şu şekilde: Askeri güvenlik ve terörle mücadele ile ilgili görüşmelerimizi yoğunlaştırdık. Bir süredir Irak’la müzakeresini yaptığımız mutabakat zaptı savunma bakanlarımız tarafından imzalandı. İş birliğimiz üst seviyeye taşınacak ve terörle mücadele konusunda Irak’la geliştirmekte olduğumuz anlayış birliğini sahada somut adımlarla ilerletmeyi arzu ediyoruz. Ayrıca, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı vatandaşlar için vize serbestisi uygulamasının 1 Eylül’de başlatılacağı kararı alındı.

Bölgedeki sancılı süreçten bahseden Fidan, İsrail’in sivilleri hedef aldığını ve Irak ile Filistin konusunda tek ses, tek yürek olduklarını belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in açıklamaları ise şu şekilde: İki ülke arasındaki tarihteki ilk mutabakat zaptı imzalandı. PKK artık Irak’ta yasaklı bir örgüt olarak kabul ediliyor. Ayrıca federal mahkemeye çeşitli davalar açılarak paravan tarafların faaliyetleri de yasaklandı.

Hüseyin, Gazze’de devam eden katliamlara dikkat çekerek Türkiye ile aynı bakış açısına sahip olduklarını ifade etti. Savaşlardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Hüseyin, bölgenin savaşlara girmemesi gerektiğini ve Irak halkının savaş acısını çok yaşadığını belirtti. Irak olarak savaşa karşı olduklarını ve bölgenin bu savaşlara dahil olmamasını arzuladıklarını söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye ve Irak Arasında Tarihi Mutabakat Zaptı İmzalandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin