1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye ve Irak’tan Ortak Mücadele – Mutabakat Zaptı imzalandı

Türkiye ve Irak’tan Ortak Mücadele – Mutabakat Zaptı imzalandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’da gerçekleşen toplantıya Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Irak Savunma Bakanı Sabit Rıza El Abbasi ve Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih el-Feyyad ile Irak güvenlik bürokrasisi ve Kürt Bölgesel Yönetimi’nden temsilciler katıldı. Türkiye ve Irak arasında askeri, güvenlik işbirliği ve terörle mücadeleye dair Mutabakat Zaptı imzalandı. Mutabakat zaptı çerçevesinde Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi kurulacak, Başika’da ise Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi oluşturulacak. Bu merkezler iki ülkenin terörle mücadelesinde ortak çalışmasına imkan sağlayacak.

Tarihi öneme sahip olan toplantının ardından Fidan ile Fuad Hüseyin ortak açıklama yaptı. Fidan, siyasi ve teknik düzeydeki temasların arttığını ve ilişkilere güç kattıklarını belirtti. Türkiye ve Irak arasındaki stratejik çerçeve anlaşmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Irak’a sınırlı vize serbestisi uygulamasının 1 Eylül’de başlayacağı kararını duyurdu. Bölgedeki sancılı süreçlere de değinen Fidan, Irak’la Filistin konusunda ortak bir ses oluşturduklarını ifade etti.

Toplantıda alınan bilgilere göre, Bağdat’ta kurulacak Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi sürekli açık tutulacak ve PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadelede ortak çalışmalara imkan verecek. Fuad Hüseyin, Irak topraklarından komşu ülkelere yönelik tehditlerin kabul edilemez olduğunu belirtirken PKK’nın varlığının Kürt bölgesi için tehdit oluşturduğunu söyledi. Hüseyin, PKK’nın siyasi, güvenlik ve hukuki yönden yasaklı olduğunu vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye ve Irak’tan Ortak Mücadele – Mutabakat Zaptı imzalandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin