HABER7 – ÖZEL
İtalya basınında Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri konu alan birçok haber yayımlandı. Bu haberlerde, iki ülke arasındaki mevcut durum vurgulanırken, Türkiye’nin bölgedeki etkisine dair önemli yorumlar yapıldı.
“TÜRKİYE YÜZYILI” VURGUSU!
Özellikle “Türkiye’nin Suriye zaferinin bilinmeyenleri” başlığı ile dikkat çeken bir makalede, Suriye’deki gelişmelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sıkça gündeme getirilen “Türkiye Yüzyılı” kavramının başlangıcını simgelediği ifade edildi. Bu, Türkiye’nin Suriye üzerindeki etkisini ve bölgedeki konumunu pekiştiren bir anlatım olarak değerlendiriliyor.
“TÜRKİYE BİRLEŞİK DEVLETLERİ 2053”
Başka bir haberde ise “Türkiye Birleşik Devletleri 2053” temalı bir harita paylaşıldı. Bu haritada Türkiye’nin coğrafi olarak üç kıtaya yayıldığı belirtildi.bu haritada farklı bölgelerin renk kodları ile tasnif edildiği ve her bir bölgenin durumu hakkında detaylar verildiği öğrenildi.
Haritadaki renk tasnifinin çevirisi ise şöyle değerlendirildi:
- İlhak edilmiş bölgeler
- Konfederasyon devletleri (Rodos ve 12 Ada dahil)
- Uydu devletler
- Kuzey Kıbrıs
- Mavi Vatan genişletilmiş deniz sahası
- İlhak edilmiş adalar (Midilli, Sakız, Sisam, Batnoz-Kelemez ve Girit)
OSMANLI GÖNDERMESİ!
Daha fazla detayda, Türkiye’nin Nahçıvan ve Zanzegur Koridoru’ndaki etkisinin yanı sıra özellikle Batı’da kuzey Makedonya, Kosova, Arnavutluk ve Bosna-Hersek gibi ülkelerle olan ilişkilerine de dikkat çekildi. Tüm bu haritalama çalışmaları ile Türkiye’nin üç kıtaya yayıldığı noktasını vurgulayan İtalyan basını, İstanbul’u merkezi bir noktaya yerleştirerek Osmanlı dönemine bir göndermede bulundu.
Sonuç olarak, haberde Türkiye’nin Suriye ile 910 kilometrelik kara sınırını paylaştığı ve bu durumu dikkatle takip ettiği vurgulandı. Özellikle bölgedeki gelişmeler Türkiye’nin stratejik planlamalarını doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer almakta. Türk medyasında da bu konular üzerine yoğunlaşan tartışmaların giderek artması muhtemel bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
İtalya basını, Suriye’deki gelişmelerin Türkiye için ne denli kritik olduğunu ve bu durumun hem siyasi hem de askeri açıdan Türkiye’nin uluslararası konumunu güçlendirebileceği konusunu da ele alıyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin derinleşmesi, bölgedeki güç dengelerinin yeniden şekillenmesine yol açabilir.
Türkiye’nin jeopolitik stratejileri ile ilgili olarak yapılan bu değerlendirmeler, gelecekteki bölgesel politikaların nasıl olacağına dair ipuçları sunmakta. Türkiye’nin bu bağlamda attığı adımlar ve uyguladığı politikalar, Suriye ile olan ilişkilerinin derinliğini ve ekonomik etkilerini de içermekte.
KAYNAK: HABER7