Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) tarafından sağlanan veriler, Türkiye’nin zeytin ağaçları, sofralık zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir artış yaşandığını ortaya koymaktadır. Zeytin yetiştiriciliğine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda, 2001 yılında 99 milyon olan zeytin ağaçlarının sayısı, geçtiğimiz yıl itibarıyla 205 milyona ulaşmıştır. Bu süreçte zeytin ağaçlarının sayısında yaşanan iki katı aşan artış, üretim miktarına da olumlu bir şekilde yansımıştır.
2001 ile 2024 arasındaki dönemde, zeytin üretiminde altı katın üzerinde bir artış gözlemlenmiştir. Zeytin üretimi, 600 bin tondan 3 milyon 750 bin tona yükselmiştir. Özellikle geçen yıl, bir önceki yıla kıyasla yapılan üretim oranı yüzde 150 artarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Bu dönemde zeytinyağı üretimi de önemli bir artış göstermiştir; 2024/2025 döneminde zeytinyağı üretimi 475 bin tona yükselmiştir. Bunun yanı sıra, sofralık zeytin üretimi 700 bin tona çıkarak Türkiye’nin bu alandaki konumunu pekiştirmiştir. Türkiye, Mısır’ı geride bırakarak sofralık zeytin üretiminde dünya çapında zirveye yerleşmiştir. Mısır, 600 bin ton üretimle ikinci, İspanya ise 468 bin tonla üçüncü sırada yer almaktadır.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytincilik sektöründe 2007’de konan zeytinyağı ve sofralık zeytinde dünya ikinciliği hedeflerinin yanı sıra zeytin ağacı sayısının iki katına çıkarılması hedeflerinin 2022/2023 ve 2024/2025 yıllarında iki kez gerçekleştirilmiş olduğuna dikkat çekmiştir. Tan, Türkiye’nin “zeytin ağacının anavatanı” olduğunun altını çizerek, zeytinin Anadolu’dan yayıldığını ve zamanla İspanya’nın zeytincilikte zirveye oturduğunu ifade etmiştir. Son 15-20 yılın liderlik sıralaması ise İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus ve Türkiye şeklinde sıralanmaktadır; zaman zaman Türkiye ile Tunus yer değiştirebilmektedir.
Tan, Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminde Mısır’ı geçerek lider konuma geldiğini belirtmiş ve “2024/2025’te Türkiye başarısının tesadüfi olmadığını kanıtladı. Zeytinyağı üretiminde 475 bin tonla dünya ikincisi, sofralık zeytinde ise 700 bin tonla dünya birincisi olduk” diyerek zeytincilikte elde edilen başarıyı vurgulamıştır. Zeytin ağacı sayısının artışını, hükümetin yeni dikimleri teşvik eden fidan yardımları ile desteklendiğini belirten Tan, bu sayıyı iki katına çıkardıklarını ifade etmiştir. Ayrıca, 250 milyon zeytin ağacı hedefine doğru ilerlemenin devam ettiğini belirtmiş ve ağaç sayısı bakımından İspanya’nın ardından ikinci sırada olmanın gururunu yaşamaktadır.
Ülkenin zeytincilik alanında son yıllarda yaşadığı gelişmelerin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayan Tan, üretimde kaydedilen ilerlemenin yanı sıra sektörde bazı dönemlerde fiyat düzenlemelerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizmektedir. Desteklerin yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) zeytinyağı mevzuatındaki üçlü fiyat, depolama yardımı ve üretim yardımı gibi yeni düzenlemelere de ihtiyaç olduğuna dikkat çekmiştir. Bu tür düzenlemelerin sektördeki gelişimi hızlandıracağını ifade eden Tan, yerli zeytin çeşitlerinin korunması ve geliştirilmesi konusunda AR-GE alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtmiştir.