1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye’de 7.7 ve 7.6 Büyüklüğündeki Depremler Sonrası 128 Fayı İnceliyorlar!

Türkiye’de 7.7 ve 7.6 Büyüklüğündeki Depremler Sonrası 128 Fayı İnceliyorlar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli geniş bir alanı etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Depremden sonra Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), TÜBİTAK’ın paydaş kuruluşları olan İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve birçok üniversiteden bilim insanıyla deprem bölgesine gitti. Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illeri doğrudan etkileyebilecek faylar üzerinde araştırmalar yapılmaya başlandı. DEÜ’den Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dr. Mustafa Softa ve Dr. Özkan Cevdet Özdağ, Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ercan Ersoy, Dr. Elif Akgün, Dr. Serap Çolak Erol, Dr. Sibel Kayğılı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Volkan Karabacak, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Selçuk Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gürgüze gibi birçok bilim insanının da katıldığı ekip, Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi faylar üzerinde çalışmalar yürütmektedir.

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede 500 kilometreye yakın fayın kırıldığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, bu fayların etkilenerek küçük ölçeklerde deprem üretmeye başladığını belirtti. Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi kapsamında birçok üniversiteden 100’e yakın bilim insanının bölgede 128 fay üzerinde çalıştığını açıkladı. Prof. Dr. Sözbilir, Malatya Fayı üzerinde yürütülen çalışmaların önemine vurgu yaparak, fayın ikinci büyük depremin hemen dibinde olduğunu ve kırılması durumunda ciddi etkilere yol açabileceğini belirtti. Malatya Fayı’nın 3 bin yıldır kırılmadığını söyleyen Prof. Dr. Sözbilir, faylar üzerinde yapılan çalışmaların deprem potansiyelini araştırdıklarını aktardı.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede 100 binden fazla artçı depremin meydana geldiğini ve Malatya Fayı üzerinde de küçük depremlerin yaşandığını açıkladı. Malatya Fayı’nın diğer fayları da etkileyebilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Sözbilir, fayın kırılması durumunda Kuzey Anadolu’ya uzanan Ovacık Fayı’nın da etkilenebileceğini söyledi. Çalışmaların fayların tekrarlama periyodunu bulmaya yönelik olduğunu ve faylar üzerinde hendek açılarak geçmişin izlerinin araştırıldığını dile getirdi. Malatya Fayı’nın ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, bölgedeki potansiyel risklerin belirlenmesi adına yapılan çalışmaların önemine değindi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de 7.7 ve 7.6 Büyüklüğündeki Depremler Sonrası 128 Fayı İnceliyorlar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin