1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de Altın krizi: İhracatta büyük düşüş ve sektör bitiyor!

Türkiye’de Altın krizi: İhracatta büyük düşüş ve sektör bitiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de altın piyasası, yüksek enflasyon ve altın ithalatı kotası sebebiyle ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Mücevher İhracatçıları Birliği başkanı Burak Yakın, altın kotası uygulamasının mücevher ihracatına büyük zararlar verdiğini ifade etmiştir. Yakın, İstanbul Jewelry Show’un bu sene 17-20 Nisan tarihleri arasında düzenleneceğini ve altın fiyatlarında uluslararası piyasalarla Türkiye arasındaki farkın kilogram başına 3 bin dolar iken iç talepteki sıkışıklıktan dolayı bu farkın 6 bin dolara kadar çıktığını belirtmiştir. Bu durum, ihracatçıların Türkiye’de üretim yaparak ihraç etmelerini zorlaştırmaktadır.

Yakın, dünya ile Türkiye arasındaki altın fiyat makasının giderek açıldığına dikkat çekerek, bu durumun sektör için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söylemiştir. İhracatta yaşanan reel düşüşün yüzde 30’u geçtiğini belirten Yakın, altın fiyatlarındaki değişikliklerin ihracat rakamlarını önemli ölçüde etkilediğini vurgulamıştır.

Altın fiyatındaki makasın kilogram başına 6 bin dolar olmasına rağmen mücevher ihracatçısının kilogram başına zaten 5 bin dolar kar elde ettiğini belirten Yakın, sektörün zor günler geçirdiğini dile getirmiştir. Yakın, mücevher sektörünün reel sektör olarak üretime, istihdama ve ihracata büyük katkı sağladığını ve devletten herhangi bir teşvik talep etmediklerini söylemiştir.

Mücevher ihracatçıları birliği üyesi firmaların uluslararası piyasalardaki rakipleriyle eşit koşullarda hammadde temin edebilmesinin sektör için rekabetçi olmasını sağlayacağını belirten Yakın, ekonomi yönetiminden geçen sene yapılan ihracat miktarı kadar altının uluslararası piyasadaki fiyatlar üzerinden temin edilerek sektöre destek olması gerektiğini vurgulamıştır. Bu desteğin sektöre can suyu vereceğini ve Türkiye’nin cazip yatırım ülkesi olmaya devam edeceğini ifade etmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Altın krizi: İhracatta büyük düşüş ve sektör bitiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin