Türkiye’de medya kuruluşlarının Google ve diğer arama motorlarından ödeme almaması nedeniyle, Hüseyin Yayman’ın başkanlığında oluşturulan Dijital Mecralar Komisyonu, TBMM’de “Dijital Telif Yasası” ile ilgili çalışmalara başladı.
Geçen ay ilk toplantısını gerçekleştiren komisyon, 25 Haziran Salı günü “Dijital Telif Yasası” konusunu ele almak üzere tekrar bir araya gelecek. Bu toplantıda Google yetkilileri komisyona bilgi verecek. Komisyonun ilk toplantısında Hüseyin Yayman, yayıncıların telif haklarını koruma konusunda yasaların güncellenmesi gerektiğini belirtmişti.
TBMM’de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası, içerik üreten kişilerin telif haklarını korumayı amaçlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yasa ile emek hırsızlığının önlenmesinin amaçlandığını belirtti.
Öte yandan, Türkiye’nin ‘Gri Liste’den çıkabilmesi için önemli bir adım olarak görülen Kripto Varlıklar Yasası Meclis’in gündeminde. Hükümet, yasanın Temmuz raporundan önce yürürlüğe girmesini hedefliyor.
Kripto para piyasasında önemli bir yere sahip olan Türkiye, bu alanda işlem hacmi açısından ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Ancak kripto varlıkların düzenlenmesi ve şeffaflığın sağlanması için yeni yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.
Kripto varlıklarla ilgili olarak getirilen yeni düzenlemeler, hem yatırımcılar hem de hizmet sağlayıcıları için önemli şartlar öngörüyor. Bankalarda müşterilere ait kripto varlıkların, şirketlerin mal varlığından ayrı tutulması ve MASAK kurallarının uygulanması gibi detaylar üzerinde duruluyor.
Dijital dönüşümün etkilerini enine boyuna tartışan komisyon, yeni çağın kavramlarını da içerisine alıyor. Merkeziyetsiz finans ve blokzincir gibi kavramlar, yeni yasal düzenleme ile mevzuata dahil ediliyor.
Mali Eylem Görev Gücü’nün kripto paralarla ilgili getirdiği kriterler nedeniyle Türkiye “izleme” listesine alındı. MASAK’ın denetimleri sonucunda kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ceza kesilmesi ve varlıklara el konulması gibi uygulamalar devrede. Bu denetimlerin artarak devam edeceği belirtiliyor.