Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, “Halkın Enflasyonu” araştırmasından elde ettiği sonuçları paylaştı. Türkiye’de gıda fiyatlarının 46 aydır arttığı belirtildi. Mart ayında gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 5,9 oranında artış yaşandı. Yıllık bazda ise artış yüzde 105,1 olarak gerçekleşti. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR’ın fiyatlarını Ankara’daki marketlerden derlediği 64 temel gıda maddesinden oluşan sepetle hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Mart 2024 sonuçları açıklandı.
Araştırma sonuçlarına göre TÜİK’in istatistiklerine göre en zengin kesim tüketim harcamalarının yüzde 16,6’sını, en yoksul kesim ise yüzde 35,8’ini gıda için yapıyor. Türkiye’de yaşanan kesintisiz yüksek enflasyonun sabit gelirli ve yoksul kesimleri olumsuz etkilediği belirtilirken, açlık riskinin arttığı vurgulandı. Gıda fiyatlarının Eylül 2021’den bu yana yüzde 721 arttığı ve enflasyonun devam etmesinin beklendiği ifade edildi.
Mart ayında et, balık, süt, süt ürünleri, meyve ve sebze gibi gıda fiyatlarında önemli artışlar yaşandı. Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları azalırken et ve balık fiyatları yükseldi. Yumurta, süt ürünleri ve yağ fiyatlarında da artış gözlendi. Bakliyat, salça, zeytin, bal, çay, tuz gibi işlenmiş gıda maddelerinin fiyatı da yükseldi. Martta en çok artış yaşanan ürünler arasında meyve ve sebzeler yer aldı.
Yıllık bazda ise gıda fiyatları önemli derecede arttı. Mart 2024’e göre bir önceki yıla göre ekmek, un, bulgur, makarna, et, balık, süt, süt ürünleri, yağ, meyve, sebze ve diğer gıda fiyatlarında yüksek artışlar meydana geldi. Döviz kuru ve tarım ürünü üretici fiyatlarındaki artışların gıda fiyatlarına yansıyarak artış hızının devam etmesi bekleniyor.
Tüm bu veriler gösteriyor ki, Türkiye’de gıda fiyatlarındaki yüksek artış hızı devam ediyor. Enflasyonun yoksulları olumsuz etkilemesi, gıda fiyatlarının sürekli artış göstermesi ve gelecek aylarda da bu trendin devam etmesi endişe verici bir durumu beraberinde getiriyor.