1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de Konut Fiyatları Düşmeye Devam Ediyor! Son Durumu İnceleyin

Türkiye’de Konut Fiyatları Düşmeye Devam Ediyor! Son Durumu İnceleyin

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BETAM tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye genelinde ve üç büyük ilde Mayıs 2024’e kadar olan süreçte reel satış fiyatlarında düşüş yaşandığı ortaya çıktı. Reel satış fiyatlarındaki düşüş trendi 11 aydır devam etmekte. Ülke genelinde ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi üç büyük ilde enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatlarında azalma yaşandığı rapor edildi. Ülke genelinde reel fiyat değişim oranı yüzde -21 iken, İstanbul’da yüzde -22,8, İzmir’de ise yüzde -20,2 düzeyinde gerçekleşti. Ankara’da ise reel konut fiyatlarında düşüş yaşanmasına rağmen yüzde -17,3 seviyesinde kaldı. Bu veriler özellikle ortalama konut fiyatlarının reel anlamda bir önceki yıla göre ucuzladığını gösteriyor.

Cari fiyatlar açısından da konut piyasasında yavaşlama yaşandığı belirtiliyor. Cari konut fiyatlarında yıllık değişim oranı ülke genelinde nisana göre 1 puan azalarak yüzde 38,6 seviyesine geriledi. Türkiye genelinde ortalama satılık konut metrekare fiyatı 28.548 TL olarak kaydedildi. İstanbul’da bu rakam 39.455 TL, Ankara’da 21.564 TL ve İzmir’de 33.013 TL düzeyinde gerçekleşti. Bu sayılar geçen yıla göre artış gösterse de, artış oranlarında bir düşüş yaşandığı rapor edildi.

Araştırma sonuçlarına göre, konut talebinde ise artış gözlemlendi. Konut talebi endeksi Nisan 2024’e kıyasla yüzde 10,9 artarak yükseldi. Satılan konut sayısının satılık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde artış gösterdi. Hem satılık ilan hem de satılan konut sayılarındaki artış, konut talebinin güçlendiğini gösteriyor. Sonuç olarak, Türkiye genelinde ve üç büyük ilde konut piyasasında reel fiyatlarında düşüş yaşanırken, cari fiyatlarında ise yavaşlama olduğu görülmektedir. Konut talebindeki artış ise sektörün canlılığını koruduğunu göstermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Konut Fiyatları Düşmeye Devam Ediyor! Son Durumu İnceleyin
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin