Avrupa İstatistik Ofisi’nin raporuna göre, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde Türkiye’deki konut kira artışı yüzde 125,10 ile Avrupa Birliği ülkeleri ve aday üye ülkeler arasında en yüksek seviyedeydi. Bu artışı yüzde 12,80 ile Macaristan izledi. Türkiye’de kiralardaki artışları kontrole almak amacıyla 8 Haziran 2022’de kiralara getirilen yüzde 25’lik tavan uygulaması, 7409 sayılı Kanun ile yürürlüğe girmişti. Bu uygulama, bir yıllık dönemde yenilenecek kira sözleşmelerindeki artışların belirli bir oranı geçemeyeceğini belirtiyordu.
Bu uygulamanın süresi 1 Temmuz 2023’te dolmuş ve bir yıl daha uzatılmıştı. Endeksa’ya göre, kiralardaki yüzde 25’lik tavan sınırlandırmasının iki yıllık döneminde Türkiye genelinde kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 artış gösterdi. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın 1 Temmuz 2024’te sona ermesi durumunda kiralardaki artış oranının yıllık enflasyon oranı üzerinden hesaplanacağını açıkladı. Mayıs ayı TÜFE’nin yüzde 75,45 olması nedeniyle dezenflasyonun başladığı belirtildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın devam etmeyeceğini ve kiralardaki artışın enflasyon oranına göre belirleneceğini ifade etti. Ancak, konut kira fiyatlarındaki yüzde 125,10’luk artışın bu durumu nasıl etkileyeceği konusunda belirsizlik devam ediyor. Emlakçı Munise Akpınar, kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan tartışmalara dikkat çekerek, barınma sorununun devam ettiğini ve kiracı talebinin arttığını belirtti. Ev sahiplerinin kira fiyatlarına zam taleplerinin yükselmesiyle birlikte, konut piyasasında belirsizlikler devam etmektedir. Bu durumun çözümüne ilişkinolarak vatandaşların ev sahibi olamamasının etkisinin tartışıldığı belirtiliyor.