Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’nin hava durumu ve iklim değişiklikleri konusundaki değerlendirmelerini paylaştı. Prof. Dr. Türkeş, son günlerde yaşanan yağışların artış göstermesine rağmen, önümüzdeki 10 gün boyunca Türkiye’nin büyük bir bölümünde kuraklık döneminin yeniden başlayacağını öngörüyor. Özellikle Batı Anadolu ve Batı ile Orta Karadeniz kıyılarındaki yağışların dışında, diğer bölgelerde kurak koşullar hâkim olacak.
Prof. Dr. Türkeş, “Ekim ve Kasım aylarında alınan yağışlar sayesinde İzmir’de kuraklık etkisi hafifledi, ancak uzun süreli kuraklığın izleri hala görülüyor. Bunu barajlar, göletler, akarsular ve derelerdeki düşük su seviyeleri, toprak neminin azalması ile tarımsal ürünlerin durumuna bakarak anlıyoruz” dedi. Bu durum, Türkiye’nin, özellikle su kaynaklarının ve tarım alanlarının ne kadar etkilendiğini açıkça ortaya koymaktadır.
‘NORMALE GÖRE DAHA SICAK OLACAK’
Türkiye’nin iklim değişikliği süreci, son günlerde yaşanan hava olayları ile belirginleşmiş durumda. Prof. Dr. Türkeş, “Yeni yıldan önceki günlerden itibaren, yağışlı hava sistemlerinden yüksek basınç koşullarına geçiş yaptık. Bu durum, Türkiye’nin ilk birkaç günü yağışlı geçirecek olsa da, özellikle Batı Anadolu ve Batı ile Orta Karadeniz kıyıları dışındaki bölgelerin, Sibirya yüksek basıncının etkisi altında kalacağını vurguladı. Bu yüksek basınç koşulları nedeniyle, Türkiye’nin batı yarısında beklenen yağışlar dışında, genel anlamda bir kuraklık dönemine gireceğiz. Hava sıcaklıklarının ise, Kuzeydoğu Anadolu dışında Türkiye’nin diğer bölgelerinde 10 gün boyunca normallerinden daha yüksek olacağını öngörüyoruz” şeklinde açıklamalar yaptı.
“NORMALİN ÜSTÜNDEKİ SICAKLIKLAR OCAK AYINDA DA DEVAM EDECEK”
Prof. Dr. Türkeş, “Türkiye’nin büyük bir kısmında sonbaharın normalden daha sıcak ve kurak bir şekilde geçtiğini gözlemledik. Hava sıcaklıklarındaki artış, deniz yüzeyi su sıcaklıklarına da yansıdı. Karadeniz ve Marmara kıyılarında deniz yüzey sıcaklıkları ortalama 20-23 santigrat derece, Ege kıyılarında 22-24 santigrat derece ve Akdeniz’de 24-27 santigrat derece seviyelerine ulaştı. Ancak bu yılki sonbahar, Akdeniz havzasında ve Türkiye kıyılarında normallerinin 1-2 santigrat derece üzerinde sıcaklıklar yaşandı. Orta ve Doğu Karadeniz’de ise bu fark 2-3 santigrat dereceye kadar ulaştı” diye belirtti.
Prof. Dr. Türkeş, Türkiye kıyılarındaki deniz yüzey sıcaklıklarının normallerinden daha sıcak olma durumunun Ocak ayında da sürmesini bekliyor. “Deniz yüzey sıcaklıkları hava soğuduğunda aniden düşmez. Dolayısıyla Ocak ayında da Türkiye kıyılarında normallerinin 1-3 santigrat derece daha yüksek deniz yüzey sıcaklıkları ile karşılaşmamız muhtemel” diyerek, iklim değişikliğinin etkilerinin devam edeceğini gösterdi.