1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de Otomobil Pazarında Büyük Değişim: İhracatta Yavaşlama!

Türkiye’de Otomobil Pazarında Büyük Değişim: İhracatta Yavaşlama!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otomotiv endüstrisinde üretimin azalması ve ihracattaki kısmi duraklama, Türkiye’deki kayıtlı araçların yaşlanmasının çevresel sorunları da beraberinde getirdiği belirtilmektedir. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) tarafından yayımlanan rapora göre, toplam otomotiv üretimi bir önceki yıla göre yüzde 7 azalırken, ihracat yüzde 1 oranında bir yavaşlama göstermiştir. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise otomotiv sektörünün ihracatı yılın ilk dokuz ayında yüzde 16 artarak 26,7 milyar dolara ulaşmış ve sektörel sıralamada ilk sıraya yerleşmiştir.

Eylül ayında 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırıldığı belirtilen habere göre, adetsel ihracat geçen yıla göre yüzde 16 artarak yaklaşık 90 bin adede ulaşmıştır. Ancak kapasite kullanımında küçük bir eksiklik olduğu ve yüzde 76 seviyelerinde kaldığı ifade edilmiştir.

Çevre kirliliğinin büyük bir kısmının eski araçlardan kaynaklandığı vurgulanarak, Çevre Bakanlığı aracılığıyla eski araçların hurdaya ayrılması için bir fon oluşturulması önerilmiştir. Bu eski araçlar için araç değiştirme desteğinin düşünülebileceği belirtilmiş, ancak geçmişte bu konuda suiistimaller yaşandığı için, gereken tedbirlerin alınması gerektiği ifade edilmiştir.

Ayrıca, eski araçların hurdaya ayrılmasının ülkenin yakıt faturasına büyük bir destek olacağı ve çevresel ve ekonomik katkılarının yanı sıra, 2000 yılı öncesi modellerin yakıt sarfiyatının neredeyse iki katı olduğu ve bu durumun ülkenin 0 emisyon hedefleriyle çeliştiği belirtilmiştir. Bu sebeple, hibrit ve elektrikli araçların teşvik edilmesinin önemine vurgu yapılmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Otomobil Pazarında Büyük Değişim: İhracatta Yavaşlama!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin