1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türkiye’de Saat Değişikliği: Güvenlik ve Verimlilik Sorunları!

Türkiye’de Saat Değişikliği: Güvenlik ve Verimlilik Sorunları!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Yaz ve Kış Saati Tartışması Sürüyor

2016 yılında alınan kararla birlikte Türkiye’de yaz ve kış saat uygulamasına son verilmişti. Ülkemiz artık yıl boyunca aynı saat dilimini kullanıyor. Ancak, özellikle öğrenciler ve çalışanlar, karanlıkta okula veya işe gitmenin güvenlik ve verimlilik açısından sorunlara yol açtığını belirtiyor.

Bu durum, bazı siyasilerin saatlerin geri alınması yönünde kanun teklifleri sunmasına neden oldu.

Geçtiğimiz yıl CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, kalıcı yaz saati uygulamasının iptali için TBMM’ye kanun teklifi sunmuştu.

AVRUPA’DA DA TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Türkiye’deki bu tartışma sadece ülkemizle sınırlı değil. Avrupa’da da saat değişikliği uygulaması uzun süredir tartışılıyor. Avrupa Komisyonu, 2018 yılında yapılan bir ankette vatandaşların çoğunluğunun saat değişikliğine karşı olduğunu tespit etmişti. Ancak, Brexit, pandemi ve Ukrayna savaşı gibi küresel gelişmeler, karar alma sürecini etkiledi.

NEDEN SAAT DEĞİŞİMİ TARTIŞILIYOR?

Enerji Tasarrufu: Bazı uzmanlar, saatlerin geri alınmasının enerji tasarrufu sağlayacağını savunuyor ancak veriler bu konuda büyük bir fayda sağlamadığını gösteriyor.

Sağlık: Saat değişikliğinin uyku düzenini bozabileceği ve dolayısıyla sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülüyor. Ancak konu hakkında tartışmalar devam ediyor.

Verimlilik: Karanlık sabahların özellikle öğrenciler ve çalışanlar için verimliliği olumsuz etkileyebileceği vurgulanıyor. Ayrıca güvenlik endişeleri de dile getiriliyor.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NE ZAMANDAN BERİ VAR?

Yaz ve kış saatleri uygulaması ilk olarak 1916’da Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanya’da kullanıldı. Bu uygulama, gün ışığından yararlanma süresini artırmayı amaçlıyordu.

Almanya’da yaz saati düzenlemesi, 1949 yılında sona ermeden önce, 1970’lerde Federal Cumhuriyet’teki petrol krizlerinden sonra ve 1980 yılında enerji tasarrufu için yeniden getirildi. 1995 yılında Eylül sonunda sona eren uygulama, 1996 yılından itibaren Avrupa Birliği’nin diğer üye ülkelerinde de kullanılmaya devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Saat Değişikliği: Güvenlik ve Verimlilik Sorunları!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin