2009 yılında yürürlüğe giren yasa ile dumansız hava sahasına giren Türkiye’de, sigara kullanımında önemli bir azalma görüldü. Türkiye’de kapalı alanlarda tütün ve tütün mamullerinin tüketiminin yasaklanmasının üzerinden 15 yıl geçti. Tütün ve tütün mamulleri kullanımı halk sağlığını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu konuda yürütülen politikalar ile dumansız hava sahasına yönelik çalışmalara birçok sivil toplum kuruluşu da katkı sağlıyor.
Dumana maruz kalma oranı azaldı. 2009 yılında yürürlüğe giren kapalı alanlarda sigara ve tütün mamullerinin tüketiminin yasaklanmasına ilişkin yasaya destek veren sivil toplum kuruluşu temsilcileri, söz konusu yasa ile özellikle restoranlar, kafeler, iş yerleri ve toplu taşıma araçlarında sigara dumanına maruz kalma oranının azaldığını belirtti. Bu konuda Türkiye Sigarayla Savaş Derneği, sigaranın zararlı etkileri konusunda yıllardır etkin mücadele veren kuruluşlara öncülük ediyor.
Derneğin Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, Türkiye’de yasağın yürürlüğe girmesinden bugüne önemli değişimler ve etkiler gözlemlendiğini söyledi. Pasif içiciliğin zararları azaldı. Yasakla birlikte iç mekan hava kalitesinin önemli ölçüde arttığını vurgulayan Aydın, bu sayede sigara dumanına maruz kalan insanların korunduğunu, pasif içiciliğin zararlarının azaldığını dile getirdi.
Yasağın özellikle gençler üzerinde etkili olduğuna işaret eden Aydın, bu durumun gençlerin sigara ile tanışma ve alışkanlık geliştirme oranlarını düşürdüğünü ifade etti. Türkiye’de 15 yaş ve üzeri nüfusun yaklaşık yüzde 28-30’u düzenli olarak sigara içmektedir. Sigara içme oranları ve tütün kullanımına dair istatistikler zamanla değişiklik gösterdi. 2023 yılı verilerine göre, 15 yaş ve üzeri nüfusun yaklaşık yüzde 28-30’u sigara içmektedir. Bu oran erkeklerde daha yüksek olup kadınlarda biraz daha düşüktür.
2008 ve 2023 yıllarında sigara tiryakisi sayısının 14 milyon olduğunu vurgulayan Aydın, 2008 yılında 71 milyon olan ülke nüfusunun 2023 yılında 14 milyon artışla 85 milyona ulaştığının altını çizdi. Artan nüfusa rağmen sigara kullananların sayısında artış olmadığına dikkati çekti. Türkiye’de günlük ortalama 14 milyon 840 bin, yıllık ise 5 milyar 400 milyonun üzerinde bandrollü sigara paketi satışı yapıldığını da sözlerine ekledi.