1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türkiye’de Yeşil Pasaport Talebi Patlaması! Hangi Meslek Grupları Vize Sorununu Aşacak?

Türkiye’de Yeşil Pasaport Talebi Patlaması! Hangi Meslek Grupları Vize Sorununu Aşacak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Binlerce vatandaşın vize taleplerinin reddedilmesiyle birlikte vize şirketlerinden randevu almak bile zorlaştı. Bu sebeple, birçok meslek grubu Avrupa ülkelerinde vizeden muaf olan “Yeşil Pasaport” için harekete geçti. Son olarak, TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar ile malül ve muharip gaziler için yasa teklifi hazırlandı. TBMM’de bu konuda 19 adet kanun teklifi bulunuyor. CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleri ile eczacılardan, gazetecilere, TIR şoförlerinden belde belediye başkanlarına, serbest muhasebecilerden hakim-savcılara kadar birçok meslek grubuna yeşil pasaport verilmesi isteniyor.

Yasa tekliflerinin kabul edilmesi durumunda, eş ve çocuklarıyla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport sahibi olacak. Şu anda Türkiye’de 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport bulunuyor. Ancak Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta vize uygulayacağı endişesi taşıyarak yeni taleplere pek sıcak bakmıyor.

Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Ret oranları çok arttı. En büyük sorun büyükelçilik ve konsoloslukların vize işlemlerini devrettiği firmalardan randevu almak. İnternet üzerinden randevu açılsa da hemen doluyor, aylar sonraya gün atıyor. Herkes zorda, vize için ödenen para ret gelirse geri de verilmiyor” şeklinde konuştu.

TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekleyen ancak kanunlaşma ihtimali düşük olan yasa teklifleri ile hakim-savcılardan, tiyatro sanatçılarından, bekçilerden, iş insanlarından, TIR şoförlerinden, öğretim üyelerinden, belediye başkanlarından, eczacılardan, danışmanlardan ve birçok farklı meslek grubundan yeşil pasaport talep ediliyor.

Ülkelerin yeşil pasaport sahiplerinden vize istediği ülkeler arasında ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Meksika, Afganistan, Benin, Butan, Cape Verde, Doğu Timor, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine, Güney Sudan, Güney Kıbrıs, Kiribati, Komor, Kongo, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Mali, Malavi, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Uganda ve Yeni Zelanda yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Yeşil Pasaport Talebi Patlaması! Hangi Meslek Grupları Vize Sorununu Aşacak?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin