1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de Yoksulluk Alarmı: Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu Açıklandı!

Türkiye’de Yoksulluk Alarmı: Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu Açıklandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DİSK üyesi Genel-İş Araştırma Dairesi Emek Araştırma (EMAR) tarafından hazırlanan “Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu-5” yayımlandı. Türkiye’de son bir yılda 190 bin kişi daha yoksullaşırken, AB ülkeleri ortalamasının üstünde olan gelir dağılımı eşitsizliği derinleşti. Türkiye’de çalışanların yüzde 15’inin yoksulluk içinde olduğuna vurgu yapıldı.

Raporda, 2023 yılında Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirin 13,110 dolar olduğu belirtildi. Türkiye’deki gelir eşitsizliği oranının yüzde 0,433 olduğu ve bu oranın AB üye ülkelerindeki ortalamanın üstünde olduğu ortaya konuldu. Ayrıca Türkiye, en düşük asgari ücrete sahip üçüncü Avrupa ülkesi konumunda bulunmaktadır.

Yıllık olarak ortalama en yüksek iş gelirine sahip grup işverenler iken en düşük gelire sahip grup yevmiyeli çalışanlar oldu. Yoksulluk oranının yüzde 21,7’ye ulaştığı 2023 yılında Türkiye’de 18 milyon 219 bin kişinin yoksul olduğu tespit edildi.

TÜİK verilerine göre, ciddi finansal sıkıntılarla karşı karşıya olan insanların oranı olarak tanımlanan maddi yoksunluk oranı yükselmeye devam etmektedir. Yoksulluk sınırının altında yaşayanların oranı da artarak yüzde 14’e ulaşmıştır. Bu durum, maddi sıkıntıların ve yoksulluğun arttığını ve ekonomik dengesizliklerin derinleştiğini göstermektedir.

Yoksulluğun en fazla çocukları etkilediği belirtilirken, neredeyse her 10 çocuktan 3’ünün yoksul olduğu vurgulandı. Çocuk yoksulluğu oranları ile çocukların ihtiyaçları arasında doğru bir orantı olduğu ifade edilirken, çocuk işçiliğinin devletin politikalarındaki yetersizliklerin ve gelir adaletsizliğinin bir yansıması olduğu belirtildi.

Eurostat verilerine göre Türkiye’de çalışanların yüzde 15’i yoksul durumda bulunmaktadır. Türkiye’de yoksulluk ve sosyal dışlanma riskinin en çok kadın ve çocukları etkilediği, her 10 kadından 4’ünün yoksulluk riski altında olduğu ve her iki kişiden birinin borçlu olduğu belirlendi. Tüketici kredilerinin ve kredi kartı kullanımının artış gösterdiği de raporda öne çıkan başlıklardan biridir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Yoksulluk Alarmı: Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu Açıklandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin