1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye’den İzlenebilecek Ay Tutulması Heyecanı Başlıyor: İşte Detaylar!

Türkiye’den İzlenebilecek Ay Tutulması Heyecanı Başlıyor: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ay’ın, kendi yörüngesinde dolanırken Dünya’nın gölgesine girmesi sonucunda meydana gelen Ay tutulması doğa olayı, Ay’ın parlaklığını kaybetmesiyle ortaya çıkar. Bu olayın gerçekleşmesi için 2024 yılının ikinci parçalı Ay tutulması için geri sayım sürmektedir. Ay Tutulması 2024, 18 Eylül tarihinde gerçekleşecek olup Türkiye saati ile 05.14’te başlayacak ve 06.16’da sona erecektir. Bu tutulma, Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya’dan izlenebilecek olup Türkiye’den de izlenebilecektir.

Parçalı Ay tutulması, Ay’ın Dünya’nın gölgesine girmesi sonucu meydana gelir. Ay’ın dolunay döneminde ve düğüm noktalarına yakın olması durumunda gerçekleşen bu olayda Ay, Güneş’ten aldığı parlaklığı kaybeder ve parçalı gölge konisine girer. Bu durumda Ay’ın parlaklığında azalma hissedilmemektedir. Ay diskinin bir kısmının Yer’e ait kısmi gölge konisinin içerisine girmesiyle gerçekleşen bu olay, çıplak gözle izlenebilmektedir.

Ay tutulmaları sıklıkla yaşanırken bazı özel dönemlerde “süper Ay”lar da görülebilmektedir. Bu süper Ay’lardan ilki olan “Mersin Balığı Süper Ayı” veya diğer adıyla “Mavi Ay”, 19 Ağustos’ta Kuzey Amerika göllerinde görülecektir. Sonbahar Ekinoksu’na en yakın dönemde gerçekleşen ikinci süper Ay olan “Hasat Dolunayı” ise 18 Eylül’de izlenebilecektir. Üçüncü süper Ay “Avcı Ayı”, 17 Ekim’de görülecek ve son süper Ay olan “Kunduz Dolunayı” ise 15 Kasım’da gözlenebilecektir.

Bu yılın ikinci parçalı Ay tutulması, 18 Eylül tarihinde gerçekleşecek olup Türkiye’den de izlenebilecektir. Bu gök olayı, Ay’ın Dünya’nın gölgesine girmesiyle meydana gelmekte olup Ay’ın parlaklığını kaybetmesi ile karakterize edilmektedir. Süper Ay’lar da yıl boyunca farklı dönemlerde görülecek olup gökyüzü meraklıları için heyecan verici bir gözlem fırsatı sunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’den İzlenebilecek Ay Tutulması Heyecanı Başlıyor: İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin