1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türkiye’nin BRICS’e Üyelik Talebi ve Dikkat Çeken Açıklamaları – Uzmanlar Ne Diyor?

Türkiye’nin BRICS’e Üyelik Talebi ve Dikkat Çeken Açıklamaları – Uzmanlar Ne Diyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin BRICS’e üyelik talebi tartışılırken, organizasyonun Avrupa Birliği (AB) gibi bir üst devlet formasyonu olmadığı konusunda uzmanlar uyarıyor.

Türkiye-BRICS gündemini değerlendiren dış politika uzmanı Barış Adıbelli, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Moskova ziyaretiyle eşzamanlı olarak ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake’in “Türkiye Batı’ya güçlü şekilde demir attı” açıklamasını hatırlattı. Adıbelli, bu durumun ABD’nin Türkiye’nin BRICS üyeliğini desteklemediğini gösterdiğini belirtti.

Adıbelli, BRICS’in Türkiye için önemli bir enerji bloğu olabileceğine dikkat çekerek, “BRICS’in kuruluşundan itibaren dünya basınında Türkiye’nin üyeliği gündeme geldi. BRICS artık küresel güneyin ağırlıklı olduğu coğrafyada önemli bir konuma sahip. Bu blok ileride önemli bir enerji bloğu haline gelebilir” dedi.

Dünyada ticaret ve ekonominin BRICS’in temsil ettiği siyasi coğrafyaya kaydığını belirten Adıbelli, “Sermaye ve üretim bu coğrafyaya kayıyor. Türkiye için AB hala önemli olsa da artık eskisi kadar cazip değil. Bugünkü AB, Türkiye için dar gelen bir gömlektir” yorumunu yaptı.

Adıbelli, BRICS’in bir örgüt olmadığını, ancak ileride ekonomik formasyona gidebileceğini ve ticarette ortak para birimi gibi uygulamaların hayata geçebileceğini belirtti. “Türkiye’nin NATO üyesi olması ve AB adayı olması BRICS ilgisine engel değil çünkü BRICS, AB gibi bir üst devlet formasyonu değil. Örneğin, ABD ile iyi ilişkilere sahip Hindistan ve Suudi Arabistan gibi devletler BRICS’te yer almaktadır” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin BRICS’e Üyelik Talebi ve Dikkat Çeken Açıklamaları – Uzmanlar Ne Diyor?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin