1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Buğday İthalatı Durması, Chicago Borsasında Düşüşe Neden Oldu!

Türkiye’nin Buğday İthalatı Durması, Chicago Borsasında Düşüşe Neden Oldu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin geçtiğimiz hafta buğday ithalatını durduracağını açıklaması, Chicago borsasında işlem gören vadeli buğday kontratlarının değerindeki kayıpları artırdı. Bu durum, Karadeniz bölgesinden yapılan buğday ihracatına yönelik talep endişelerini de tetikledi. Aynı zamanda mısır fiyatları Cuma günkü düşüşünün ardından yükselirken, soya fasulyesi değer kaybetti. Singapur’daki bir tahıl işlemcisi, Türkiye’nin bu kararın özellikle Karadeniz bölgesinden yapılan ihracatı doğrudan etkileyeceğini belirtti.

Chicago borsasında en yüksek işlem hacmine sahip olan buğday vadeli kontratları, 6 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek 6,18 dolar/bushel seviyesine kadar indi. Ancak, bu durum bugün yüzde 0,4 düşüşle 6,24 dolar/bushel seviyesine yükseldi. Aynı zamanda mısır vadeli kontratları yüzde 0,5 artarak 4,51 dolar/bushel seviyesine ulaştı. Soya fasulyesi ise yüzde 0,1 düşüşle 11,78 dolar/bushel seviyesine geriledi.

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 6 Haziran tarihli açıklamasına göre, buğday ithalatı yerli üreticileri korumak amacıyla 21 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasında durduruldu. Açıklamada ayrıca, hasat döneminde artan arzın fiyatları düşürmesini engellemek ve ihracatın yerli üretimle dengelemesini sağlamak adına bazı dış ticaret tedbirlerinin alındığı da belirtildi. Türkiye, dünya genelinde beşinci büyük buğday ithalatçısı konumunda ve bu alımlarının çoğunu Rusya’dan karşılıyor.

Özetlemek gerekirse, Türkiye’nin buğday ithalatını durdurma kararı Chicago borsasında işlem gören buğday vadeli kontratlarının değerinde düşüşe neden oldu. Bu durum, Karadeniz bölgesinden yapılan buğday ihracatına yönelik endişeleri artırdı ve mısır ile soya fasulyesi fiyatları üzerinde de etkili oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle yerli üreticilerin korunması ve fiyat istikrarının sağlanması hedeflenirken, Türkiye’nin buğday ithalatındaki durdurma kararı sektörde belirli değişikliklere neden oldu. Bu gelişmeler, hem yerel hem de küresel tahıl piyasalarında dikkatle takip edilmeye devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Buğday İthalatı Durması, Chicago Borsasında Düşüşe Neden Oldu!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin