Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurtarma 19 ve 20 römorkörlerini hizmete alarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü filosundaki gemi sayısını 102’ye çıkardıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “2 adet römorkör ve 6 adet botumuzu ise 2025 yılında hizmete alacağız.” dedi.
ANKARA (İGFA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurtama 19-20 Römorkörleri Teslim Alma Töreni’nde açıklamalarda bulundu. Tören, Türkiye’nin denizcilik alanındaki gelişmeleri ve hedeflerini vurgulamak amacıyla düzenlendi.
Konuşmasına yeni yıl temennileriyle başlayan Bakan Uraloğlu, “Her yeni yıl, umut dolu güzel yarınlara, yeni hedeflere ulaşmamız için bizlere taze başlangıçlar ve yepyeni fırsatlar sunmaktadır. Şahsınızda şimdiden aziz milletimizin yeni yılını tebrik ediyor, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Rabbim’den niyaz ediyorum.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, bu yılın herkese umut getirmesini diledi.
Bakan Uraloğlu, Mukaddime yazarı İbni Haldun’un “Coğrafya kaderdir” sözlerini hatırlatarak, “Kadim Anadolu ile birlikte bu toprakları çevreleyen denizlerimiz de bizim kaderimizdir.” şeklinde bir vurgu yaptı. Devamında, “Denizlerimiz Mavi Vatanımızdır ve bugün, Türkiye; bir deniz kaptanın oğlu olan Cumhurbaşkanımız liderliğinde gerek coğrafyamızın gerek dünya deniz ticaretinin geleceğini inşa etmektedir.” dedi. Bu sözler, Türkiye’nin denizcilik alanındaki önceliklerini pekiştiriyor.
Bakan Uraloğlu, denizcilikten sorumlu bakanlık olarak yürüttükleri projeler ve çalışmalar sayesinde, Türkiye’nin uluslararası denizcilik arenaındaki konumunu güçlendirdiklerinin altını çizdi. “Bugün denizcilikte öncü ülkeler arasında olan bir Türkiye’den bahsediyoruz.” diye belirtirken, Türk sahipli ticaret filolarının dünya sıralamasında 11. sırada olduğunu, 2025 hedeflerinin ise bu başarıyı daha da ileri taşımak olduğunu ifade etti. Uraloğlu, Türkiye’yi dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
ELLEÇLENEN YÜK MİKTARI 22 YILDA 2,5 KAT ARTTI
Bakan Uraloğlu, limanlarda elleçlenen yük miktarına ilişkin de bilgiler verdi. 2023 yılında toplam 525 milyon tona ulaşarak, son 22 yılda yük miktarının yaklaşık 2,5 kat arttığını belirtti. Ayrıca, konteyner taşımacılığında aynı dönemde 4 kat artış sağlandığını ve bunun sonucunda 2023 yılında 12,6 milyon TEU’ya ulaşıldığını kaydetti. Bakan, Ambarlı, Kocaeli, Mersin ve Tekirdağ limanlarının dünyanın en fazla konteyner elleçlenen 100 limanı arasında yer aldığını açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, akredite edilmiş 105 eğitim kurumu ile uluslararası standartlarda eğitim hizmeti sunarak, 1 milyonu aşan amatör denizci ve 141 bin gemi insanıyla küresel denizcilik sektöründe nitelikli insan kaynağını güçlendirdiklerini vurguladı. Bu çabaları, Türkiye’nin denizcilik alanındaki insan gücünü artırmak ve kalitesini yükseltmek amacıyla gerçekleştiriliyor.
Bakan Uraloğlu, denizcilik alanındaki iş birliğini güçlendirmek adına, 38 ülke ile ikili denizcilik anlaşmaları imzalandığını ifade etti. En son İspanya ile imzalanan denklik protokolünün, Türk gemi insanlarının uluslararası pazarda daha geniş bir yer edinmesine imkan tanıdığını belirtti. Bu anlaşmalar, Türkiye’nin denizciliğe yönelik uluslararası ilişkilerini güçlendirmeye yönelik atılmış önemli adımlardandır.