AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kurumların 2025 yılı bütçesini görüştü. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.
Küresel ticaretteki durgunluğa rağmen Türkiye’nin dış ticaret ve cari işlem tablolarının olumlu olduğunu belirten Bolat, ithalatta 27,5 milyar dolarlık ve dış ticaret açığındaki 35,5 milyar dolarlık bir azalma yaşandığını dile getirdi.
Bolat, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ocak-eylül döneminde cari işlemler açığının 5,3 milyar dolar olarak açıklandığına değinerek, “Bu rakamlara yaklaşık 57 milyar dolardan geldik. Türkiye, dünya ticaretinden aldığı payı sürekli artırıyor. Mal ihracatından aldığımız payı yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından aldığımız payı ise yüzde 1,35’e yükselttik. Mal ve hizmet ihracatı toplamında 375 milyar dolara ulaştık” ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki Yabancı Yatırım Hedefi
Türkiye’de 1950-1980 arasında 1 milyar dolar, 1980-2002 arasında 15 milyar dolar, 2003-2024 arasında ise toplam 271 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekildiğini belirten Bolat, “2002’ye kadar Türkiye’deki yabancı yatırımcı sayısı 5 bin 600 iken, şu anda 83 bin doğrudan yatırımcı geldi. Eğer hukukun üstünlüğü, ekonomik ve siyasi istikrar olmasa, yabancı yatırımcı buraya gelmezdi. Bizim dünyadaki yabancı yatırımlardaki payımız yüzde 0,2’ydi. 2002 yılında bunu yüzde 1’e ulaştırdık; hedefimiz 2028’e kadar bunu yüzde 1,5’e çıkarmak” dedi.
BRICS Üyeliği ve Uluslararası İlişkiler
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği’nin sürdürülmekte olduğunu hatırlatan Bakan Bolat, Türkiye’nin birçok uluslararası kuruluşta aktif olduğunu ifade etti. BRICS üyeliği konusunda Türkiye’nin başvurduğunu belirten Bolat, “Üyeliğimizin Hindistan tarafından veto edilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Kuruluşun Gayri Safi Milli Hasıla açısından dünya payı yüzde 25’tir” şeklinde görüşlerini aktardı.
Enflasyona dair de açıklamalarda bulunan Bolat, TÜFE‘nin son 5 ayda 27,5 puan gerilediğini, orta vadeli program hedefleri doğrultusunda enflasyonu düşürmeye devam edeceklerini açıkladı.
Elektronik Ticaret ve e-İhracat Hedefleri
Bakan Bolat, elektronik ticaret yasası olan 6563 sayılı kanunun Temmuz 2022’de kabul edildiğini belirtti. Bu yasanın ardından Türkiye’nin e-İhracatının hızlandığını, 2002 yılında e-İhracat yokken, 2023 yılında hedefin bu rakamı 7 milyar dolara çıkarmak olduğunu kaydetti. Ayrıca, toplam ihracattaki payının da yüzde 3 seviyesine ulaşacağını ifade etti.
Yurtdışından gelen iki büyük firmanın Türkiye’dekileri e-İthalat ile baskı altına almaya çalıştığını söyleyen Bolat, bu durumun KOBİ’lerde ciddi bir iş kaybına yol açabileceğini belirtti.
Kadın Kooperatifleri ve Ekonomik Destekler
Bolat, kadın kooperatiflerine verilen desteklerin artırılması konusunda karşılıksız çalışacaklarını ve bu kooperatiflerin üretim ve ihracata önemli katkılar sağladığına dikkat çekti.
Türkiye’nin Filistin Konusundaki Tutumu
Ticaret Bakanı Bolat,