1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Filistin’e ihracatı rekor kırdı: İsrail’e mi gösteriliyor?

Türkiye’nin Filistin’e ihracatı rekor kırdı: İsrail’e mi gösteriliyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından dün açıklanan, 2024 yılı Temmuz ayı ihracat rakamlarında dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. İsrail’e ihracatı Nisan ayında kısıtlayan ve Mayıs ayında tamamen yasaklayan Türkiye’nin Filistin’e ihracatında büyük bir artış yaşandı. Temmuz 2023’te 9,3 milyon dolar olan ihracat rakamı, 2024 Temmuz ayında %1180’lik olağanüstü bir artışla 119,7 milyon dolara yükseldi. Bu patlama Mayıs ayında başladı ve haziran ayında da yüksek bir artış gözlemlendi. Temmuz ayında rekor kırılarak yaklaşık 120 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Evrensel gazetesinde Uğur Zengin imzasıyla yayımlanan bir haberde, Türkiye’nin Filistin’e ihracatındaki bu büyük artışın şüphe uyandırdığı vurgulandı. İsrail ile ticaretin durdurulduğu dönemde Filistin’e yapılan ihracattaki bu olağanüstü artışın nedenleri araştırılmaya başlandı.

Temmuz ayında Türkiye’nin Filistin’e ihracatında çelik, çimento, cam, seramik, toprak ürünleri, demir, demir dışı metal, hazırgiyim, konfeksiyon, hububat, bakliyat, kimyevi maddeler, madencilik, meyve sebze, mobilya, kağıt, orman ürünleri ve otomotiv sektörlerinde önemli artışlar yaşandı. Bu artışlar binlerce katlık rakamlara ulaştı.

Anadolu Ajansı’nda yayımlanan bir haberde, Türkiye’nin Filistin’e ihracatının büyük bir kısmının İsrail limanları üzerinden gerçekleştirildiği ve bu malların Filistin’e transfer edildiği belirtildi. İsrail’e yapılan ihracatın yasaklanmasından sonra Filistin’e yapılan ihracatın da İsrail limanları üzerinden gerçekleşmesi şüphelere neden oldu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz arasında yapılan açıklamalar da sürecin karmaşıklığını gösteriyor. TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu ise konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, ihracattaki artışın nedenlerini açıklamaya çalıştılar.

Sonuç olarak, Türkiye’nin Filistin’e yapılan ihracatında yaşanan bu büyük artış ve bu ihracatın gerçekleşme şekli sektörde ve kamuoyunda merak konusu olmaya devam ediyor. Gelecek dönemde yapılacak açıklamalar ve araştırmalar, bu konunun netleşmesine yardımcı olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Filistin’e ihracatı rekor kırdı: İsrail’e mi gösteriliyor?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin