Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından açıklanan şubat ayı verilerine göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 46,6 artarak 3,1 milyon tona ulaştı. Yılın ilk 2 ayında ise ham çelik üretimi yüzde 34,5 artarak 6,3 milyon tona çıktı.
Nihai mamul çelik tüketimi şubatta yıllık bazda yüzde 11,8 artarak 2,9 milyon tona yükseldi. Ocak-şubat döneminde ise yüzde 15,7 artışla 6,4 milyon tona çıktı.
Şubatta çelik ürünleri ihracatı miktar bazında yıllık yüzde 74,6 artış gösterirken, değer bazında yüzde 47,2 artarak 849,9 milyon doları geçti. Ocak-şubat döneminde ihracat miktarı yüzde 48,6 artarken, değer bazında yüzde 28,3 artarak 1,5 milyar dolara ulaştı.
İthalat tarafında ise şubat ayında çelik ürünleri ithalatı miktar bazında yüzde 9,1 azalış gösterirken, değer bazında ise yüzde 13,4 gerileyerek 905,7 milyon dolara indi. Yılın ilk 2 ayında ise ithalat miktar bazında yüzde 1,5 arttı ancak değer bazında yüzde 7,3 azalış gösterdi.
Geçen yılın ocak-şubat dönemine göre ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 55,1 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 76,3’e yükseldi.
TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, Türk çelik sektörünün geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 16,5 büyüdüğünü belirterek, bu büyümenin 2024 yılında da devam etmesinin beklendiğini dile getirdi. ABD ve AB gibi ülkelerin çelik sektörlerini korumak amacıyla aldığı tedbirlerin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini vurgulayan Yayan, Çin ve Uzak Doğu’dan yapılan ithalatın kontrol altına alınması ve Türk sanayisinin yurt içi üretimi üzerine odaklanması gerektiğini belirtti. İthal girdilere dayalı üretim yapısından uzaklaşarak yurt içi katma değeri artırmanın önemine dikkat çekti.