1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye’nin Her Noktasının Zemin Bilgileri Artık Belli!

Türkiye’nin Her Noktasının Zemin Bilgileri Artık Belli!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, üniversitenin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında geliştirdiği Deprem Bilgi Sistemi uygulamasını tanıttı. Uygulama, Türkiye’deki her noktanın zemin bilgilerini interaktif bir şekilde gösterirken, artık fay bilgileri ve geçmişte meydana gelen depremleri de içermeye başladı. Uluslararası deprem ajanslarının verilerinin kullanıldığı uygulama, 925×740 metrelik alanlardaki zeminleri ve kabul edilmiş fay hatlarını inceleme imkanı sunmaktadır. Ücretsiz olarak erişilebilen Deprembilgisine, günlük 10 sorgulama hakkıyla www.deprembis.com.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

Prof. Dr. Kutoğlu, vatandaşların oturdukları yerin zemin özelliklerini merak ettiğini belirterek, Deprem konusunun ülkede yoğun olarak takip edildiğini vurguladı. Vatandaşların fay hatlarının durumu, aktif olup olmadığı ve olası deprem büyüklükleri hakkında endişeleri olduğunu ifade eden Kutoğlu, Deprembilgisinin bu sorulara cevap olabileceğini aktardı. Uygulama sayesinde vatandaşlar, fay hatlarının hangi büyüklükte deprem üretebileceğini ve en son ne zaman aktivite gösterdiğini kolayca öğrenebilecekler.

Kutoğlu, Deprembilgisinin sürekli güncellenen bir proje olduğunu ve yakın zamanda yeni faylar ve hareket hızları gibi bilgilerin de ekleneceğini belirtti. Ticari amaçlı olmadığı için günlük sorgulama sayısını 10 ile sınırladıklarını söyleyen Kutoğlu, kullanıcıları sisteme yoğun bir şekilde erişimin engellenmesi amacıyla bu kararı aldıklarını açıkladı. Ayrıca, üçüncü aşamada güncellenen fay haritalarındaki verilerin de sisteme aktarılacağını ve bu sayede kullanıcıların daha detaylı bilgilere erişebileceğini belirtti._ELEM_EXPRESSION_

Bu proje, uluslararası deprem ajansları ve yer bilimleri kuruluşları tarafından sağlanan verilerin toplanması ve vatandaşların kolayca erişebilmesi amacıyla geliştirilmiş önemli bir başvuru kaynağı olarak ön plana çıkmaktadır. Vatandaşların kendi bölgelerindeki deprem risklerini öğrenmelerine yardımcı olan bu uygulama, deprem konusunda farkındalığı artırmak ve toplumu bilinçlendirmek adına önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Her Noktasının Zemin Bilgileri Artık Belli!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin