1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye’nin İklim Mücadelesi: Uzun Dönem Planı Açıklandı

Türkiye’nin İklim Mücadelesi: Uzun Dönem Planı Açıklandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede almış olduğu önlemleri ve hedefleri içeren Uzun Dönem Yol Haritası’nı tanıttı. Bu yol haritasının enerji, sanayi, binalar, ulaştırma, tarım, atık ve arazi kullanımı gibi kritik sektörlere odaklandığını belirten Bakan Kurum, “Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle, ‘insanlığa daha adil bir dünyayı teklif ediyoruz.’ İnsani ve vicdani bir sorumluluk olarak gördüğümüz bu yolda, küresel iş birliğini ve dayanışmayı en yüksek sesle dile getiriyoruz” dedi.

Bakan Murat Kurum, son 50 yılda iklimle bağlantılı 11 binden fazla afetin meydana geldiğine ve bunların sonucunda 2 milyonun üzerinde insan kaybı yaşandığına dikkat çekti. Bu durumu “Türkiye, bu gerçeklere asla sessiz kalmamış, pasif bir tutum içinde olmamıştır. Zira Türkiye, bedeni değerleri ve stratejik coğrafi konumuyla dünyanın vicdan ve iyilik merkezidir,” şeklinde ifade etti.

İKLİM FİNANSMANI “DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN” ŞART

Konferansın ana gündem maddelerinden biri olan finansman kaynaklarına erişimin Türkiye için kritik olduğunu ifade eden Bakan Kurum, iklim finansmanında sağlanan kesintisiz desteğin sera gazı emisyonlarını azaltmaya ve iklim değişikliğine uyum sağlamaya yardımcı olduğunu belirtti. Bu nedenle, “İklim finansmanına erişimin kolaylaştırılması, daha adil bir dünya için mutlaka gereklidir” dedi. Türkiye’nin bu süreçte COP29’u iklim finansmanında bir dönüm noktası olarak gördüğünü vurguladı.

Bakan Kurum, Türkiye’nin Uzun Dönemli Yol Haritası’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından COP29’da belirtilen 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ile ilgili önemli bir taahhüt olduğunu bildirdi. 2 yıl süren çalışmalar sonucunda 18 sektörde 89 strateji belirlendiğini açıklayan Bakan, bu stratejilerin ‘azaltım’, ‘uyum’ ve bu iki konunun kesişim noktalarını içeren ‘yatay kesen konular’ başlığında toplandığını söyledi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ PAYI ARTIYOR

Türkiye’nin bu yılki emisyon verilerine baktığında en yüksek oranının %72 ile enerji sektöründe olduğunu ifade eden Bakan Kurum, bu nedenlerle iklim stratejisinin iddialı hedefler koyduğunu belirtti. Bugün itibarıyla yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içindeki payının %59’a yükseldiğine dikkat çeken Bakan, “2053 yılına kadar yenilenebilir enerjinin payını %50’ye, nükleer enerjinin payını ise %30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece, ulusal enerji tüketiminin büyük bir kısmını karbonsuz hale getireceğiz,” dedi.

Bakan Kurum ayrıca, Türkiye’nin sanayi sektöründe çimento üretiminde %93, demir ve çelikte %99, alüminyumda %75 emisyon azalımı hedeflediğini paylaştı. Ulaştırma sektöründe ise 2053’e kadar 7 bin kilometre yüksek hızlı tren hattı inşa edileceğini ve demiryollarının lojistikteki payının %22’ye çıkarılacağını belirtti. Tarım alanında organik tarım uygulamalarının yaygınlaştırılacağını ve hayvancılıkta biyogaz tesislerinin artırılacağını da ifade etti.

SIFIR ATIK PRENSİBİ UYGULANACAK

Atık yönetimi konusunda “Sıfır Atık” prensibinin yaygınlaştırılacağını belirten Bakan Kurum, atıkların düzenli depolama sahalarına gönderilmesini önleyeceklerini, geri kazanım oranını %70’e çıkaracaklarını söyledi. Ayrıca asbest

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin İklim Mücadelesi: Uzun Dönem Planı Açıklandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin