1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Mart Ayı Dış Ticaret İstatistikleri Açıklandı: İşte Detaylar!

Türkiye’nin Mart Ayı Dış Ticaret İstatistikleri Açıklandı: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılı Mart ayına ait Dış Ticaret İstatistikleri’ni yayımladı. Verilere göre, ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %4,1 azalarak 22 milyar 571 milyon dolar, ithalat ise %6,3 azalarak 29 milyar 912 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mart ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat %5,1 azalarak 20 milyar 789 milyon dolara düştü. Benzer şekilde, enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat da %6,7 azalarak 22 milyar 805 milyon dolara geriledi.

Dış ticaret açığı Mart ayında 2 milyar 16 milyon dolar olarak gerçekleşirken, dış ticaret hacmi %6,0 azalarak 43 milyar 594 milyon dolara düştü. Öte yandan, dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,4 azalarak 7 milyar 341 milyon dolara geriledi. Mart ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, Çin ise en fazla ithalat yapılan ülke konumundaydı.

İmalat sanayinin toplam ihracattaki payı Mart ayında %94,6 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin yanı sıra tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinin de payı önemliydi. İthalatta ise ara mallarının payı %69,9, sermaye mallarının payı %14,5 ve tüketim mallarının payı %15,5 oldu. Özel ticaret sistemine göre de ihracat ve ithalat miktarlarında benzer eğilimler gözlendi.

Ocak-Mart döneminde dış ticaret açığı büyük ölçüde azalarak 20 milyar 343 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da %75,8’e yükseldi. Toplamda, ihracat ve ithalat rakamlarında belirgin düşüşler ve artışlar görüldü. Özel ticaret sistemine göre ise ihracatta Almanya ve ABD gibi ülkelerle olan ticaretin yoğun olduğu dönemler yaşandı.

Genel olarak, Türkiye’nin dış ticaret performansı Mart ayında belirli bir düşüş trendi gösterse de, ithalat ve ihracat arasındaki dengenin sağlanmaya çalışıldığı ve bazı stratejik pazarlara odaklanıldığı gözlemlendi. Ayrıca, ekonomik faaliyetlere göre değişen sektörlerin ihracattaki payları ve ithalattaki ağırlıkları da dikkate alındığında, Türkiye’nin dış ticaret politikalarının çeşitlendirilerek verimliliğin artırılması yönünde adımlar atıldığı anlaşılmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Mart Ayı Dış Ticaret İstatistikleri Açıklandı: İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin