“`html
Son zamanlarda gerçekleştirilecek önemli bir toplantı, dört ana oturum üzerinden şekillenecek. İlk oturum, yalnızca 32 müttefikin katılımı ile icra edilecek. Bu oturumda öncelikli olarak kolektif savunma, müttefikler arasındaki yük paylaşımı, savunma harcamalarının artırılması ve müttefik ülkelerin savunma sanayii altyapılarının güçlendirilmesi gibi konular üzerinde durulacak. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşı ve bu bağlamda Avrupa’nın güvenliğinin geleceği ile birlikte haziran ayında Lahey’de yapılacak olan NATO Zirvesi hazırlıkları da ele alınacak.
TÜRKİYE, AVRUPA GÜVENLİĞİ SÜREÇLERİNİN DOĞAL PARÇASI
Bu oturumda, Türkiye’nin güçlü ordusu ve modern askeri yetenekleri ile gelişmiş savunma sanayii altyapısı, Avrupa-Atlantik güvenliğine olan katkıları bağlamında öne çıkacak. Türkiye’nin NATO’nun güneydoğusundaki kritik konumu ve Avrupa güvenliğinin geleceğine ilişkin sürecin doğal bir parçası olduğu mesajlarının verilmesi bekleniyor. Fidan’ın yaptığı açıklamalarda, NATO’nun Avrupa güvenliğindeki asli rolünün zayıflatılmaması gerektiği vurgulanacak ve Türkiye’nin taahhütlerinin altı çizilecektir.
ASYA-PASİFİK ORTAKLARI ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİ
Toplantının ikinci oturumu ise NATO’nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları olan Avustralya, Güney Kore, Japonya ve Yeni Zelanda’nın katılımıyla gerçekleştirilecek. Bu oturumda, Asya-Pasifik ile Avrupa-Atlantik güvenliğinin gündemindeki benzer meseleler üzerinde durulacak ve anılan ortaklarla ilave iş birliği fırsatları değerlendirilecek. Fidan’ın, Avrupa-Atlantik ile Asya-Pasifik bölgelerinin güvenliğinin birbirini nasıl etkilediğine ve Asya-Pasifik ortakları arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik ifadelerde bulunması beklenmektedir.
KALICI BARIŞA TÜRKİYE DESTEĞİ
Toplantının üçüncü oturumu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas’ın katılımıyla NATO-Ukrayna Konseyi formatında yapılacak. Bu oturumda Ukrayna’nın acil ihtiyaçları, Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan son gelişmeler, savaşın sonlandırılmasına yönelik çabalar ve Ukrayna’nın daha fazla desteklenmesi hususunda Avrupa’nın alabileceği roller gibi konular ikincil gündem maddeleri arasında yer alacak. Fidan, bu oturumda Türkiye’nin Ukrayna’nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği yineleyerek, Ukrayna’da sürdürülebilir bir ateşkes ve nihai olarak kalıcı bir barış sağlanmasına yönelik Türkiye’nin destekleyici rolünü paylaşması bekleniyor. Ayrıca, ateşkesin sağlanmasının ardından hayata geçirilebilecek girişimler üzerinde yürütülen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunması ve Türkiye’nin yanı sıra AB üyesi olmayan müttefiklerin, AB’nin savunma ve güvenlik alanındaki çabalarına tam katılımının önemini vurgulaması öngörülüyor.
TÜRKİYE AVRUPA GÜVENLİĞİNİN AYRILMAZ PARÇASI
Cuma günü ise AB Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın NATO Dışişleri Bakanları’na AB’nin son dönemde güvenlik ve savunma alanında başlattığı girişimler hakkında bilgi vereceği bir oturum düzenlenecek. Bu oturumda, söz konusu girişimlerin NATO’nun Avrupa-Atlantik güvenliğinin tesisindeki asli rolünü nasıl destekleyebileceği tartışılacak. Fidan’ın konuşmaları sırasında, Türkiye’nin Avrupa güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, Avrupa güvenliğine gereken katkıları sağlamaya devam edeceği ifade edilecektir. Ayrıca, AB’nin savunma alanındaki çabalarının ancak Türkiye gibi AB üyesi olmayan Avrupa müttefiklerinin tam katılımı ile başarıya ulaşabilece