1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye’nin Teksası’na Dönüşen Güneydoğu! Petrol Keşifleri Ardı Ardına

Türkiye’nin Teksası’na Dönüşen Güneydoğu! Petrol Keşifleri Ardı Ardına

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin milli enerji politikasını uygulamaya başlamasıyla birlikte, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın öncülüğünde Güneydoğu’da bir dizi petrol keşfi gerçekleşti. Bu keşiflerle birlikte bölge, Türkiye’nin Teksası olarak anılmaya başlandı. Günlük 100 bin varilin üzerinde petrol üretimi hedeflenirken, TPAO’nun kulelerinde sondaj faaliyetleri devam etmektedir. İlerleyen yıllarda yapılan aramalar sonucunda ‘petrol yok’ denilen onlarca kuyu, tekrar açılarak petrol arama çalışmaları başlatıldı.

Başkan Erdoğan ve Enerji Bakanı Albayrak liderliğinde yürütülen Türkiye’nin Milli Enerji Politikası, karada ve denizde enerji arayışlarını hızlandırdı. Güvenlik sebebiyle uzun süre arama yapılması mümkün olmayan bölgelerde ve kapatılan kuyularda yeni arama çalışmaları başlatıldı. Gabar’da yapılan çalışmalar sonucunda olumlu sonuçlar elde edildi. Diyarbakır, Van, Hakkâri, Siirt, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi şehirlerde yeni petrol kuyuları açılmak üzere çalışmalar başlatıldı. Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde petrol depolama tankerleri kurularak, petrol işleme süreci için hazırlıklar yapıldı. Şırnak’ın Gabar Dağı’nda ise günlük rezerv 48 bin varile ulaştı.

Diyarbakır’ın Hazro ilçesinden çıkarılan petrol, borular aracılığıyla depolara taşınmakta ve daha sonra tankerlerle Batman TPAO Rafineri’ne gönderilmektedir. Siirt’in Eruh, Pervari ve Kurtalan ilçelerinde açılan kuyulardan çıkarılan petrol de Batman’a sevk edilerek işlenmektedir. Bölgede çıkarılan petrolün kalitesi, Körgez ülkelerinde bulunan petrolün kalitesine oldukça yakındır.

Enerji hamlesiyle birlikte Türkiye’nin enerji bağımsızlığına önemli katkılar sağlanırken, bölgedeki petrol keşifleri de ekonomik anlamda büyük bir değer oluşturmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, artan petrol rezervleriyle Türkiye’nin enerji potansiyeline önemli katkı sağlamaktadır. Özellikle Gabar ve Diyarbakır gibi bölgelerde yapılan petrol keşifleri, bölgenin ekonomik kalkınmasına da büyük ivme kazandırmaktadır. Türkiye’nin enerji politikasındaki başarılar, bölgenin enerji potansiyelini ön plana çıkarmakta ve ülkenin enerji güvenliği açısından önemli bir adım olmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Teksası’na Dönüşen Güneydoğu! Petrol Keşifleri Ardı Ardına
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin