1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Zombi Şirket Sorunu Devam Ediyor: Yeni Uzatma Yolda!

Türkiye’nin Zombi Şirket Sorunu Devam Ediyor: Yeni Uzatma Yolda!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ekonomisi, aktif bir faaliyet yürütemeyen ve borcunu borçla ödeyen şirketler olarak nitelendirilen zombi şirketleri desteklemeye devam ediyor. Ekonomik görünümün olumlu olduğu beklentisiyle, 2026 yılına kadar zombi şirket düzenlemesinin uzatılması planlanıyor. 1 Ocak 2025 tarihinde sona erecek olan düzenlemenin bir kez daha uzatılması gündeme geldi. Ekonomi yönetimi, birçok şirketin iflas etmesi ve ekonomik hayattan çekilmesinden endişe duyarak, düzenlemenin geçerlilik süresini bir yıl daha uzatmaya hazırlanıyor.

Yüksek kredi faizleri ve döviz kurlarının teknik iflas durumuna getirdiği şirketleri desteklemek amacıyla Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan geçici madde düzenlemesi, 15 Eylül 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenleme ile zombi şirketlere bir süreliğine yaşama şansı verildi. Başlangıçta uygulama süresi 1 Ocak 2023 olarak belirlendi, ancak daha sonra yapılan düzenlemelerle süre 1 Ocak 2024’e, ardından 1 Ocak 2025’e uzatıldı. Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50 olarak koruması ve ekonomik zorlukların devam etmesi nedeniyle iktidar, zombi şirketleri en az bir yıl daha desteklemeyi hedefliyor.

Türkiye, zombi şirket sayısı açısından dünya lideri konumunda bulunuyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından 2023 yılı raporunda, Türkiye’nin zombi şirketler konusunda dünya birincisi olduğu belirtildi. Ülke genelinde birçok zombi şirket bulunduğu kabul ediliyor ve halka açık Türk şirketlerinde ‘zombi’ oranı yüzde 8’in üzerine çıkmış durumda. Türkiye’yi Endonezya, Romanya ve Rusya gibi ülkeler takip ediyor.

Ekonomi yönetimi, zombi şirketlerin desteklenerek ekonomik toparlanmanın hedeflendiği 2026 yılına kadar süreceği düşünülen düzenlemeyi bir kez daha uzatmaya hazırlanıyor. Ticaret Bakanlığı’nın ekim ayı içerisinde yapılması planlanan tebliği ile uzatma işlemi gerçekleştirilecek. Türkiye’nin zombi şirket sayısındaki lider konumu, ekonomik açıdan önemli bir sorunu da ortaya koymaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Zombi Şirket Sorunu Devam Ediyor: Yeni Uzatma Yolda!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin