1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türkiye’ye Rojava’nın Garantörlüğü Teklif Edildi, Kabul Edilmedi!

Türkiye’ye Rojava’nın Garantörlüğü Teklif Edildi, Kabul Edilmedi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Danışma Bürosu Eş Başkanı Riyad Dirar, Türkiye’ye yapılan garantörlük teklifini reddettiklerini belirtti. Dirar, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşen bir konferansta Rudaw muhabirine yaptığı açıklamada, “Kuzeydoğu Suriye’nin bölgelerini kapsayacak merkezi olmayan bir sistem kurmak istedik ve Türkiye’ye garantörlük teklif ettik ama onlar kabul etmedi” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Suriye’de desteklediği muhalif gruplarla yaşanan çatışmaların artması ve Ankara’da yaşanan “yeni çözüm süreci” kulisleriyle ilgili konuşan Dirar, Türkiye’ye 2021 yılında Kuzeydoğu Suriye’de “garantörlük teklif edildiğini” söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti sıralarına giderek milletvekillerinin elini sıkmış ve devamında bunun planlı bir hareket olduğunu ifade etmişti. Bahçeli son olarak partisinin grup toplantısında PKK lideri Abdullah Öcalan’a seslenerek Meclis’te açıklama yapması ve PKK’nın tek taraflı silah bıraktığını açıklaması çağrısında bulunmuştu. Bahçeli, Öcalan’ın bunu yapması halinde “umut hakkı” başvurusu yapabileceğini belirtmişti.

Dirar, “Suriye’nin kuzeydoğusu ve kuzeybatısı ile iki idari bölge arasında, her iki bölgeyi kapsayacak ve Türkiye’nin garantör olacağı merkezi olmayan bir sistem kurabilmek için diyalog kurmak istedik. 2021 yılında bunu önerdik ama Türkiye kabul etmedi. Suriye’nin kararı Türkiye’ye bağlı olduğu için onlar da tek başına karar veremedi” dedi. Dirar, “Türkiye, Suriye’nin kuzeydoğusu ile kuzeybatısının birlikte bir şey yapmasını istemiyor ve bu görüşünü hala savunuyor” yorumunu yaptı. Türkiye’yi Rojava’da “sivilleri öldürmekle” suçlayan Dirar, Türkiye’nin bazı şeyleri engellediğini, terörle suçladığını ve sivillere saldırdığını belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Parti’lilerle tokalaşmasının ardından kulislerde “yeni bir çözüm süreci mi başlıyor” sorusu daha güçlü bir şekilde tartışılmaya başlandı. 1 Ekim’de Meclis’in yeni yasama yılı açılışında DEM Parti ile yapılan tokalaşma ve Bahçeli’nin yaptığı çağrılar siyaset kulislerinde yankı uyandırdı.

İsrail’in Gazze’den Lübnan’a yönelik kara harekatı ve bölgedeki gerginlik, siyaset kulislerinde hareketlilik yarattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarda İsrail’in Lübnan’a karadan girdiğini ve bir sonraki hedefinin Türkiye olduğunu belirttiği açıklandı. Bahçeli’nin DEM Parti ile yaşadığı tokalaşmanın yanı sıra, siyasette yaşanan gelişmelerin yankıları devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’ye Rojava’nın Garantörlüğü Teklif Edildi, Kabul Edilmedi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin