1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜRKONFED Başkanı Sönmez: “Beklenen İstanbul depreminde üretim gücümüz fay hatları üzerinde duruyor”

TÜRKONFED Başkanı Sönmez: “Beklenen İstanbul depreminde üretim gücümüz fay hatları üzerinde duruyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, depremlerin toplumsal ve ekonomik açıdan büyük etkilere neden olduğunu belirterek, İstanbul depreminin beklenmesi durumunda ekonomik kayıpların artacağını söyledi. Sönmez, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi’nin 25. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı ve Türkiye’nin deprem riski altında olduğunu vurguladı. Ülkenin birçok bölgesinin kalitesiz binalarla dolu olduğunu dile getirdi.

Sönmez, depremlerin öncelikle can kayıplarına neden olduğunu ve ardından toplum ve ekonomiyi derinden etkilediğini belirtti. Özellikle İstanbul’un milli gelirin büyük bir kısmını ürettiğini ve bu nedenle depremin bu bölgede büyük zararlara yol açabileceğini ifade etti. Üretim, ticaret, ulaşım ve iletişim gibi alanlarda Marmara Bölgesi’nin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Ülkenin, İstanbul depreminin ekonomik etkilerini telafi edebilmek için en az üç Marmara Bölgesi’ne ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Sönmez, üretim ve ticaretin Marmara Bölgesi’nden Anadolu’ya yayılmasının ekonomik riski azaltacağını ve bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını kapatmada önemli bir rol oynayacağını söyledi. İstanbul ve çevresinde orta gelir tuzağının olmadığını ve bu bölgenin rekabetçiliğinden diğer illerin de faydalandığını ifade etti. Bu nedenle, yeni Marmara bölgeleri oluşturmanın bölgesel rekabetçiliği artırabileceğini belirtti.

Sönmez, devletin afet durumlarında yardım edeceği algısının değişmesi gerektiğine işaret ederek, özel sektörün kendi risklerini üstlenmesi gerektiğini söyledi. Özel sektör-kamu işbirliğiyle bir deprem fonunun oluşturulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yeşil dönüşüm ve temiz enerji yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. “Fabrika Yapan TOKİ” modelinin Anadolu’da hayata geçirilmesi gerektiğini ve KOBİ’lerin daha verimli üretim yapmalarını sağlayacak adımlar atılması gerektiğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜRKONFED Başkanı Sönmez: “Beklenen İstanbul depreminde üretim gücümüz fay hatları üzerinde duruyor”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin