Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eylül ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarını değerlendirdi. Bayraktar’ın yazılı açıklamasına göre, en yüksek fiyat farkının yüzde 249 ile havuçta olduğu ortaya çıktı. Aynı dönemde havuçtaki fiyat farkını yüzde 219,8 ile limon takip etti. Bununla birlikte, kuru kayısı, kuru soğan ve patates de yüksek fiyat farklarıyla dikkat çekti. Havuçun markette 26 lira 18 kuruşa, limonun 36 lira 78 kuruşa, kuru kayısının 406 lira 76 kuruşa, kuru soğanın 17 lira 48 kuruşa ve patatesin 14 lira 36 kuruşa satıldığı belirtildi.
Bayraktar, eylül ayında markette 36 üründen 23’ünde fiyat artışı, 13’ünde ise fiyat düşüşü olduğunu bildirdi. En fazla fiyat artışı yüzde 32,7 ile kuru incirde yaşanırken, en fazla fiyat düşüşü yüzde 30 ile limonda oldu. Eylülde üreticide ise 28 üründen 11’inde fiyat artışı, 13’ünde fiyat düşüşü gözlendi. Yeşil soğanda yüzde 24,3 oranında fiyat düşüşü yaşanırken, en fazla fiyat artışı yüzde 48,6 ile kabakta görüldü.
Eylül ayındaki tarım ürünlerindeki fiyat değişimlerinde yeşil soğan, maydanoz, marul ve kuru fasulyedeki arz artışının fiyatlara yansıdığı belirtildi. Özellikle patates ve kuru soğan üreticilerinin fiyat düşüşlerinden endişeli olduklarını belirten Bayraktar, patatesin üreticide 4,7 liraya satıldığı halde markette 3 katı fiyatına tüketiciye sunulduğunu ifade etti. Ayrıca kuru soğan üretimindeki artışın fiyatların daha da düşmesi riskini taşıdığı vurgulandı. Bu nedenle, kuru soğan ve patates için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girmesi ve ihracatın desteklenmesi önerildi.
Bayraktar, devletin patates ve kuru soğan alımlarında ziraat odalarına da görev vermesi gerektiğini savundu. Üreticilere destek olunması ve maliyetlerin düşürülmesi amacıyla devlet müdahalesinin önemli olduğunu vurguladı. Sonuç olarak, tarım ürünlerindeki fiyat farklılıklarının azaltılması ve üreticilerin desteklenmesi için acil önlemler alma gerekliliği üzerinde duruldu.