TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuz ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarını değerlendirdi. Havuçta en fazla fiyat farkının yüzde 420,5 olduğunu belirten Bayraktar, limon, elma ve kuru incirin de bu farkta önemli rol oynadığını söyledi. Ayrıca, temmuz ayında fiyatı en fazla artan ürünlerin limon ve yumurta olduğunu, en fazla düşen ürünün ise karpuz olduğunu ifade etti.
Bayraktar’a göre, markette fiyatı en fazla artan ürün limon olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise karpuz oldu. Limonun yanı sıra elma, yumurta ve maydanoz da fiyat artışında dikkat çekti. Üreticide ise karpuzda fiyat düşüşü, yumurtada ise fiyat artışı gözlendi. Aynı zamanda temmuzda 29 ürünün 7’sinde üretici fiyatlarında artış yaşanırken, 13’ünde düşüş olduğu görüldü.
Aşırı sıcakların tarım ürünlerinde hasara ve verimde kayıplara neden olduğunu belirten Bayraktar, yeşil soğan, marul, yeşil fasulye ve maydanozda fiyat artışının arzın azalmasından kaynaklandığını dile getirdi. Rekolte yüksekliği ve hızlı hasadın arzda artışa neden olduğunu belirten Bayraktar, kuru soğan fiyatında yaşanan düşüşü enflasyon ve girdi fiyatlarındaki artışa rağmen açıkladı. Kuru soğan fiyatının düşmesinin sebeplerini de verim yüksekliği ve ihracata uygun olmayan çeşitlerin fazlalığı olarak sıraladı.
Domateste de arz artışının fiyatları düşürdüğünü belirten Bayraktar, üreticilerin salça fabrikalarıyla yaşadığı sıkıntıların fiyatları olumsuz etkilediğini ekledi. Ayrıca, kayısıda da fiyatların düştüğünü ve Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya müdahale etmesi gerektiğini belirtti.
Sonuç olarak, Türkiye’de tarım ürünlerinde yaşanan fiyat farkları ve üreticilerin mali sıkıntıları üzerine TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, piyasadaki dengesizliklerin giderilmesi için çözüm önerileri sunmaya devam ediyor. Gelecekte alınacak tedbirlerle tarım sektöründe daha sağlıklı bir yapı oluşturulması hedefleniyor.