1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Ukrayna AB Üyeliği İçin Tarihi Adım: Müzakereler Başlatıldı!

Ukrayna AB Üyeliği İçin Tarihi Adım: Müzakereler Başlatıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği için katılım müzakereleri resmen başlatıldı. Kiev, Batı ile yakın ilişkiler kurarak Rusya’nın saldırılarına karşı güvende hissetmek istiyor. NATO’ya üye olma planları da olan Kiev, AB’ye üye olmak için çabalıyor. Bu kapsamda AB Dönem Başkanı Belçika’nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, AB-Ukrayna arasında katılım müzakerelerinin ilk aşaması olan hükümetlerarası konferansın açılışını gerçekleştirdi. Lahbib, bu anın tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

AB, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını kınayarak Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü destekleyeceğini vurguladı. Müzakerelerin zorlu olabileceğini ancak kararlılıkla başarılı bir sonuca ulaşacaklarına inandıklarını söyledi. Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, toplantıda sunacakları müzakere pozisyon belgesinin AB tarafından olumlu karşılanacağına inandığını belirterek Ukrayna’nın gelecekteki AB üyeliğinin önemine değindi.

Ukrayna, Rusya’nın saldırısından 4 gün sonra AB üyelik başvurusunda bulundu ve 23 Haziran 2022’de adaylık statüsü kazandı. Üyelik müzakerelerinin başlatılması kararı ise 23 Aralık 2023’teki AB zirvesinde alındı. AB, ilk defa bir ülke ile bu kadar kısa sürede müzakerelere başladı ve bir savaş durumundaki ülke ile masaya oturdu.

Hükümetlerarası konferans, bir aday ülkenin AB üyelik müzakerelerinin ilk resmi aşamasını oluşturuyor. Ancak üyelik sürecinin uzun yıllar alabileceği de unutulmamalıdır. Ukrayna için bu süreç tarihi bir fırsat olabilir ve AB’nin de güçlenmesine katkı sağlayabilir. Sonuç olarak, Ukrayna’nın AB üyeliği için atılan bu adımın hem ülke hem de Avrupa Birliği için önemli olduğu vurgulanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ukrayna AB Üyeliği İçin Tarihi Adım: Müzakereler Başlatıldı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin