1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Uludağ Kanunu Anayasa Mahkemesi’nden Çürütüldü!

Uludağ Kanunu Anayasa Mahkemesi’nden Çürütüldü!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, Meclis’te gerçekleştirdiği basın toplantısında, CHP TBMM Grubu’nun Uludağ Alan Başkanlığı Kanunu’nun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu açıkladı. Sarıbal, Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki kararının çıktığını ve kamuoyuyla paylaştığını belirtti.

BURSA (İGFA) – 9 Ocak 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Anayasa Mahkemesi, Uludağ Alanı Hakkında Kanun’un bazı maddelerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, bu iptal gerekçesinde hukuki belirsizlik, yasama yetkisinin devri ve özerklik ihlali gibi önemli anayasal ilkelere aykırılıkların altını çizdi.

Sarıbal, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçelerini değerlendirirken, iptal sürecinin eksik olduğunu vurguladı. Özellikle, “İmar Planı Yapma” yetkisinin iptal edilmemiş olması, onu kaygılandıran başlıca unsur oldu. Sarıbal, açıklamasında, “AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan bu kanunla Uludağ’ın 1961’den bu yana milli park alanı statüsünden çıkarılarak talan edilmek istendiğini defalarca söyledik,” dedi. Uludağ’ın Bursa için kritik bir su kaynağı olduğunu hatırlatan Sarıbal, bu alanın 21 bin dönüm büyüklüğünde olduğunu ve Uludağ Alan Başkanlığı’nın komisyonlarla birlikte özerk bir yönetime sahip olacağını ifade etti.

Öte yandan, Bursa’daki çevre örgütlerinin ve Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyelerinin öncülüğünde gerçekleştirilen eylemler de gündeme geldi. Sarıbal, Uludağ’ın bir milli park ve dünya mirası olduğunu vurgulayarak, “Uludağ, birçok bitkisel ve hayvansal çeşitliliği içinde barındırmaktadır,” diye ekledi. Bu nedenle, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını belirtirken, Anayasa Mahkemesi’nin bazı kararlarıyla bu alanın korunmasına yönelik çevre yasalarının ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası çevre sözleşmelerinin ihlal edildiğini belirtti. Fakat, iptal kararının hala eksik olduğunu, özellikle İmar Planı Yapma yetkisinin iptal edilmemiş olmasının kendisini düşündürdüğünü ifade etti.

BAKANLIK VE KOMİSYONUN DÜZENLEME YETKİSİ İPTAL EDİLDİ

Mahkeme, Uludağ Alanı Hakkında Kanun’un 3. maddesinin 11. fıkrasındaki “yaptırma, izin verme” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğunu bildirdi. Sarıbal, iptal gerekçelerini şu şekilde sıraladı: “Uludağ alanında turizm amaçlı herhangi bir sportif faaliyet ile alana ilişkin herhangi bir işletmecilik faaliyetinin yaptırılması ya da bu tür bir faaliyete izin verilmesi konusundaki ölçütlere ilişkin yasal çerçeve belirlenmeksizin yürütme organına sınırları ve kapsamı belirli olmayan bir yetki tanınması, teşebbüs özgürlüğünün kanunla sınırlanması ilkesiyle çelişmektedir.” Bu durumların, Anayasa’nın 13. ve 48. maddelerine aykırı olduğunu vurguladı.

Ek olarak, kanunun 5. maddesinin 1 numaralı fıkrası uyarınca Uludağ alanı içinde yapılacak her türlü uygulama için karar alacak olan Komisyona verilen yetkilerin belirsizliği, Anayasa’ya aykırı bulunmuştur. Sarıbal, “Bakanlığa asli düzenleme yetkisi veren kuralın yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesiyle bağdaşan bir yönü bulunmamaktadır,” diyerek Anayasa’nın 7. maddesine aykırı olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, kanunun 7. maddesinin 1 numaralı fıkrasındaki (b) bendinde yer alan ve belediyeler, üniversiteler ve kamu kurumu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uludağ Kanunu Anayasa Mahkemesi’nden Çürütüldü!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin