1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail Kararı: Türkiye’nin Müdahalesi Dikkat Çekiyor!

Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail Kararı: Türkiye’nin Müdahalesi Dikkat Çekiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İtalyan hukukçu Dr. Luigi Daniele, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail aleyhine açılan “soykırım” davasında aldığı kararların, üçüncü devletlerin tavrını önemli ölçüde değiştirdiğini belirtti. Nottingham Trent Üniversitesi’nde Uluslararası İnsancıl Hukuk Öğretim Üyesi olan Daniele, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililer hakkında tutuklama kararı çıkartma olasılığı ve bunun sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

UCM’nin olası tutuklama kararlarına yönelik iddiaların İsrail tarafından yapıldığına dikkat çeken Daniele, tutuklamanın prosedürünün gizli olması gerektiğini ve bu durumun endişe verici olduğunu belirtti. İsrail’in, müttefiklerini UCM’ye baskı yapmaya yönlendirmek için bu tür iddiaların yayılabileceğini ifade eden Daniele, tutuklama kararının İsrail’in Filistin yönetimine karşı misilleme olarak kullanılabileceğini söyledi.

Daniele, Netanyahu’nun savaşı devam ettirerek siyasi pozisyonunu korumak istediğini ve tutuklama kararı olmadan siyasi gücünü kaybedeceğinin farkında olduğunu belirtti. UCM’nin tutuklama kararı verme sürecinde geciktiğine dikkati çeken Daniele, Filistin yönetiminin 15 yıldır mahkemeye başvurmasına rağmen henüz bir karar çıkmadığını söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin tutuklama kararının Roma Statüsü’ne taraf devletlerin işbirliğine dayandığını vurgulayan Daniele, kararın uygulanmasında statünün devletlerin tutumunu belirleyici olduğuna işaret etti. Kararın bölgesel dengeleri değiştirebileceğini ve İsrail hükümeti ile müttefik ülkeler arasında önemli bir tercih yapılmasına neden olabileceğini ifade etti.

Daniele, Türkiye’nin UAD’da Güney Afrika’nın açtığı “soykırım” davasına müdahil olmasının önemli sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Türkiye’nin NATO üyeliğinin bu müdahalenin etkisini artıracağını söyleyen Daniele, Türkiye’nin desteğiyle diğer devletlerin davaya müdahil olabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Avrupa Birliği’nin İsrail’e yönelik tutumunu eleştiren Daniele, AB’nin ABD ve İsrail’in insan hakları ihlallerine karşı tutumunda çifte standart uyguladığını belirtti. AB’nin Ukrayna ve İsrail arasındaki farklılığı göz önünde bulundurarak tutumunu gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti. Daniele, AB’nin liderlerinin Filistinli sivillere karşı yapılanları görmezden gelmemesi ve adil bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail Kararı: Türkiye’nin Müdahalesi Dikkat Çekiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin