1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Uluslararası Turizm ve Seyahat Endeksi 2024: Türkiye’nin Yükselişi ve Zorlukları!

Uluslararası Turizm ve Seyahat Endeksi 2024: Türkiye’nin Yükselişi ve Zorlukları!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 yılında Uluslararası turizm ve seyahat sektörünün, salgın öncesi seviyelere dönmesi beklenirken bazı zorluklar devam etmekte. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 119 ülkenin seyahat ve turizm sektörlerini analiz ettiği Seyahat ve Turizm Endeksi 2024 (TTDI) raporuna göre, salgın sonrası dönemde turizm sektöründe güçlü bir iyileşme öngörülüyor. Ancak, sektördeki iyileşme ülkelere göre farklılık gösteriyor.

WEF’in endeksinde yer alan 119 ülkeden 71’i turizm ve seyahat skorunu artırırken, ortalama endeks skoru salgın öncesi seviyenin altında kaldı. Sektör, küresel sağlık krizinin yol açtığı şoktan kurtulmuş olsa da makroekonomik zorluklar, jeopolitik riskler ve dijital teknolojilerin etkisi gibi sorunlarla karşı karşıya. Bu dönemde yaşanan iş gücü kısıtlılığı, hava yolu kapasitesi ve sermaye yatırımlarındaki gelişmelerin talebi karşılayamaması da sektördeki zorlukları artırıyor.

WEF’in endeksinde ilk 30 ülke arasında 26 yüksek gelirli ekonomi bulunurken, bu ülkeler Avrupa, Asya Pasifik, Amerika ve Orta Doğu bölgelerine dağılmış durumda. ABD, İspanya, Japonya gibi ülkeler endeksteki ilk sıralarda yer alırken, yüksek gelirli ekonomilerin seyahat ve turizm sektöründeki gelişim için elverişli koşullara sahip olduğu görülmekte. Dinamik iş gücü piyasaları, açık seyahat politikaları ve güçlü altyapılar bu ülkelerin avantajları arasında yer alıyor.

Gelişmekte olan ülkeler arasında, Çin’in yanı sıra Türkiye, Endonezya ve Brezilya da dikkat çekmekte. Türkiye, Endonezya ve Brezilya gibi ülkeler, gelişen seyahat ve turizm destinasyonları arasında yer alırken, Türkiye önceki sıralamasından yükselerek 29. sıraya çıkmayı başardı. Bu ülkeler arasında yapılan iyileştirmeler, sektördeki genel büyümeyi desteklemekte.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uluslararası Turizm ve Seyahat Endeksi 2024: Türkiye’nin Yükselişi ve Zorlukları!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin