Büyükelçi Hekimoğlu, Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın 2023’teki Türkiye ziyareti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme ve iki ülkenin ilişkilerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Hekimoğlu, Türkiye ve Umman arasında köklü bir bağ olduğunu, bu ilişkilerin Selçuklu döneminde 11. yüzyılda başladığını belirtti. Osmanlı döneminde ise bu ilişkilerin daha da güçlendiğini ve sürekli iyi niyet beyanlarının yer aldığı mektuplaşmaların gerçekleştiğini ifade etti.
Hekimoğlu, Umman’ın ticaret yollarının önemli bir kesişim noktası olması nedeniyle Osmanlı İmparatorluğu’nun dikkatini çektiğini, bu bağlamda Osmanlı Devleti ile Umman Sultanlığı arasında ticaret ve askeri işbirliğine dayanan çeşitli ilişkilerin bulunduğunu aktardı. Bu işbirliklerinin, iki ülke arasında bölgedeki tehditlere karşı önemli bir askeri destek sağlamış olduğunu da vurguladı.
Cumhuriyet döneminde de iki ülke arasındaki siyasi ve diplomatik ilişkilerin iyi bir seviyede devam ettiğini fakat mesafeden kaynaklı bazı zorlukların yaşandığını ifade eden Hekimoğlu, son iki yılda Türkiye-Umman ilişkilerinin olumlu yönde geliştiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Umman Sultanı arasındaki telefon görüşmeleri ile bu sürecin sürdüğüne işaret etti.
TARİHTE İLK ZİYARET
Umman Sultanı’nın Türkiye ziyareti hakkında Hekimoğlu, tarihte devlet başkanı düzeyinde Umman’dan Türkiye’ye ilk kez bir ziyaret gerçekleştiğini dile getirdi. Erdoğan’ın bu ziyareti çok önemsediğini ve çeşitli vesilelerle Sultan’a davette bulunduğunu söyledi. Bu ziyaretin tarihe geçecek bir anlamı olduğuna dikkat çekti.
Hekimoğlu, Umman açısından bu ziyaretin önemini vurgularken, el-Busaidi ailesinin Türklerle olan akrabalık bağlarının da bu ilişkiler için öne çıktığını ifade etti. Sultan bin Tarık’ın babaannesinin Türk olduğunu ve babasının İstanbul’da eğitim aldığını belirten Hekimoğlu, bu bağların Türkiye’nin arşivlerinde de kayıtlı olduğunu kaydetti. Hekimoğlu, Umman halkının Türk kültürüne ve Türk dizilerine duyduğu ilginin de yanı sıra, Türkçeye karşı duyulan sempatiyi de ifade etti.
Umman’da Yunus Emre Enstitüsü’nün kurulmasının, Türkiye-Umman ilişkilerinin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağını düşünen Hekimoğlu, Umman halkının Türkiye’ye olan sevgisinin artacağını ümit etti. Her yıl yaklaşık 100 bin Ummanlının Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerin, Umman’ın toplam nüfusunun 5 milyon olması açısından önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
UMMAN VE TÜRKİYE’DE GAZZE KONUSUNDA BENZER BAKIŞ AÇISI
Hekimoğlu, Umman Sultanı’nın Türkiye ziyaretinin ekonomik, askeri, ticari ve siyasi olarak büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, Umman’ın bölgede yaşanan krizler karşısında Türkiye ile benzer bir bakış açısına sahip olduğunu aktardı. İsrail’in Filistinlilere karşı uyguladığı saldırılar ve zulümlere karşı Umman’ın Türkiye ile paralel açıklamalar yapmasının önemine değindi.
Hekimoğlu, Türkiye’nin son 20 yılda özellikle savunma sanayi ve eğitim alanında geçen sürede kaydettiği ilerlemenin, Umman tarafından dikkatle izlendiğini ve Türkiye’nin örnek alındığını belirtti. Umman’ın Türkiye’yi bir rol model olarak gördüğünü vurgulayan Hekimoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda daha da güçlenmesini temenni etti.
Büyükelçi Hekimoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas konusundaki açıklamalarının ardından Umman Dışişleri Bakanlığından gelen benzer bir açıklamanın, iki ülke arasındaki ilişkilerin desteklenmesinde önemli bir adım olduğunu da ifade etti.
Bu bağlamda, Türkiye ve Umman arasındaki tarihî ve kültürel bağların yanı sıra mevcut siyasi dayanışmanın da iki ülkenin ilişkilerini daha ileri bir noktaya taşıyacağı ü